НОВИНИ

Лъчезар Димов пред БНТ: Предвидили сме много промени в детско-юношеския футбол

"Трябва да променим начина на мислене на всички треньори и школи. Да централизираме успехите към играчите, а не към треньорите", обяви главният методист на БФС

лъчезар димов бнт предвидили сме промени детско юношеския футбол
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 17.03.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Главният методист на Българския футболен съюз (БФС) Лъчезар Димов гостува заедно с новоизбраният президент на централата Георги Иванов, за да говорят двамата за бъдещето на детско-юношеския футбол у нас.

Димов разкри, че е приятно изненадан от работата, свършена от Иванов през последните няколко седмици и освен това обяви сериозни промени с детско-юношеския футбол

"Мисля, че човек цялостно се променя, когато се намира в подобна ситуация. Приятно съм изненадан от Георги Иванов и всичко, което успя да направи. Целият стрес повлия позитивно на кандидатите в личностно развитие", започна главният методист на БФС.

"Детско-юношеският футбол е много комплексна в тема, в която много нюанси могат да бъдат подобрени. В последните две години положихме солидни основни, които ни дават добри възможност за развитие на детския и юношеския футбол. Смятам, че сме поели по един позитивен път и вярвам, че ще се получи едно обединение около детско-юношеския футбол. Предвидили сме много промени - от премахването на съдиите до промяната на терените. Всичко влиза в нашата програма, която ще продължим да развиваме. В юношеските национални отбори професионализирахме процеса и сега следва да надградим. Националните селекционери трябва да бъдат са пример на останалите школи и треньори", продължи той.

Методистът даде още отговор на въпросите дали в БФС възнамеряват да използват част от предложенията на останалите кандидат-президенти, както възможно ли е да бъде наложена единна методика за развитие на младите футболисти.

"Прегледах внимателно програмите на останалите кандидати. Смятам, че може да ползваме много от техните идеи, защото те биха били полезни", смята той.

"Възможно е да бъде наложена единна методика и за това сме много доволни, че издадохме книгата "Пътят на таланта". Има доста интерес към нея. Нашата цел ще бъде да се фокусираме върху играчите и тяхното обучение. Трябва да променим начина на мислене на всички треньори и школи. Да централизираме успехите към играчите, а не към треньорите. Имаме и планове за категоризация и компенсация, но това ще стане, когато БФС е в състояние да подкрепя и да стимулира клубовете", завърши Лъчезар Димов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Костадинов пред БНТ: Могат да се постигнат резултати с националния отбор, но трябва работа (ВИДЕО)
Георги Костадинов пред БНТ: Могат да се постигнат резултати с националния отбор, но трябва работа (ВИДЕО)
Извънредно положение заради изригнал вулкан в Исландия (СНИМКИ)
Извънредно положение заради изригнал вулкан в Исландия (СНИМКИ)