НОВИНИ

Ламонт Джейкъбс защити европейската си корона на 100 м в Рим

Олимпийският шампион зарадва родната публика с най-добър резултат за сезона от 10.02 сек.

Ламонт Марсел Джейкъбс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:05, 09.06.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският шампион от Италия Ламонт Джейкъбс защити европейската си титла на 100 м пред родна публика в Рим. Той даде най-добър резултат за сезона от 10.02 сек.

Сънародникът му Читуру Али се поздрави със сребро (10.05), а трети на почетната стълбичка се качи британецът Ромел Глейв с 10.06 секунди.

„Имах три цели – да съм здрав, да защитя европейската си титла и след това да направя същото с олимпийската. Спечелих отново и съм много щастлив от това. За първи път този сезон бягах в две толкова близки състезания. Във финала усетих схващане в десния прасец, но продължих, стиснах зъби, защото исках да спечеля пред тази невероятна публика“, каза Джейкъбс, който е и световен шампион на 60 м в зала от първенството в Белград през 2022.

Италианците имаха още поводи за радост пред своите фенове на „Олимпико“ в столицата. В тласкането на гюле при мъжете триумфът бе за Леонардо Фабри с 20.45 м – рекорд на шампионата. По този начин той спря хърватина Филип Михалевич по пътя към ново европейско злато. Лоренцо Нделе Симонели пък ликува на 110 м с препятствия с време 13.05 сек.

Норвежецът Якоб Ингебритсен спечели трета последователна европейска титла на 5000 м, като тепърва ще атакува трета поредна и на 1500 м.

Сандра Перкович Елкашевич отново бе над всички във хвърлянето на диск при жените, печелейки за рекорден седми път европейската титла в дисциплината. 33-годишната състезателка спечели с резултат 67.04 м. Тя е и двукратна олимпийска и световна шампионка.

Нафи Тиам от Белгия грабна трето поредно злато в седмобоя, оставяйки зад себе си Ориана Лазрак-Клас и сънародничката си Нур Видс съответно на второ и трето място в крайното подреждане.

На 100 м с препятствия за жени Сирена Самба-Майела триумфира с рекорд на първенството – 12.31 сек, подобрявайки със седем стотни постижението на легендата на българската атлетика Йорданка Донкова от шампионата в Щутгарт през 1988 година.

На 20 км спортно ходене успехът бе за шведа Персей Карлстрьом. Скандинавецът остави на почетната стълбичка Пол Макграт от Испания и представителя на домакините Франческо Фортунато.

Италия води в генералното класиране по медали след втория медал с 10 отличия – 5 златни, 4 сребърни и 1 бронзово. На втора позиция е Нидерландия със злато, сребро и бронз.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаб интерес към изборите в Сливен
Слаб интерес към изборите в Сливен
ЦИК: Малко над 8% е избирателната активност към 11.00 часа
ЦИК: Малко над 8% е избирателната активност към 11.00 часа