НОВИНИ

Ландо Норис ще тръгне от полпозишън за Гран при на САЩ на пистата в Остин

Великобританецът направи най-бърза първа обиколка в Q3, което в крайна сметка се оказа достатъчно, поради катастрофата на неговия сънародник Джордж Ръсел.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
08:33, 20.10.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Ландо Норис, Макс Верстапен
Снимка: БТА

Ландо Норис с Макларън даде най-добро време в квалификацията за Гран при на САЩ и ще стартира от полпозишън за основното състезание на пистата в Остин. Великобританецът бе по-бърз след първия тур в Q3, което в крайна сметка се оказа достатъчно, поради катастрофа на неговия сънародник Джордж Ръсел (Мерцедес), която предотврати втора бърза обиколка за последните десет в пресявката.

Това е шести полпозишън за 24-годишният пилот на Макларън в неговата кариера и четвърти в последните пет състезания.

На 0.031 секунди зад Норис остана трикратния световен шампион с Ред Бул Макс Верстапен, който изглеждаше, че ще подобри времето на големия си съперник за титлата тази година, но катастрофата на Ръсел предотврати опита за бърза обиколка на нидерландеца, който по-рано увеличи преднината си в класирането на пилотите, след победата в спринта.

На втората редица ще се наредят съотборниците във Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер, които са съответно трети и четвърти.

Челната десетка бе попълнена от Оскар Пиастри (Макларън), Джордж Ръсел, Пиер Гасли (Алпин), Фернандо Алонсо (Астън Мартин), Кевин Магнусен (Хаас) и Серхио Перес (Ред Бул).

Голямата изненада в квалификацията бе Люис Хамилтън, който записа второ най-бавно време и отпадна още в Q1. Пилотът на Мерцедес, сподели след края на пресявката, че болидът е имал проблем след спринтовото състезание и го определи като "кошмарен".

Лиам Лоусън с РБ бе третият най-бърз в Q1, но поради наказание на пилотът, който новозеландецът замени - Даниел Рикардо, ще започне от последното място на стартовата редица.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора загуба за Гьозтепе и Станимир Стоилов в турската Суперлига
Втора загуба за Гьозтепе и Станимир Стоилов в турската Суперлига
Взаимен обстрел: Атаки с дронове в Киев и Москва
Взаимен обстрел: Атаки с дронове в Киев и Москва