НОВИНИ

Ландо Норис стигна до своята дебютна победа във Формула 1 след триумф в Маями

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:13, 06.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
ландо норис стигна своята дебютна победа формула триумф маями
Слушай новината

Ландо Норис стигна до своята първа победа в кариерата си във Формула 1, триумфирайки в Гран при на Маями, което беше домакин на шестия старт от началото на сезона.

Британският пилот на Макларън потегли надпреварата от пета позиция, като в началните обиколки дори се движеше шести зад Серхио Перес с Ред Бул, но стратегията за по-дълъг първи стинт позволи на Ландо постепенно да се изкачи в подреждането и в 28-ия тур да оглави колоната.

Секунди по-късно на трасета стана инцидент между Кевин Магнусен и Логан Сарджънт, който доведе от излизането на колата на сигурността, а това от своя страна даде възможност на Норис да спре в бокса и отново да се върне на пистата като лидер в класирането.

В 32-ата обиколка битката бе възобновена, като Ландо Норис веднага бе подложен на атаки от Макс Верстапен. Пилотът на Макларън обаче устоя на натиска и впоследствие започна да трупа аванс, за да пресече британецът пръв финала с преднина от над 7 секунди пред Верстапен, а зад двамата последното място на подиума зае Шарл Льоклер с Ферари.

Така Норис сложи край на своето дълго чакане за първи успех във Формула 1, който най-сетне дойде в 110-ия му старт. Освен това той стана първият състезател с болид на Макларън, стигнал до победа, откакто това стори Даниел Рикиардо в Гран при на Италия през 2021 година.

Успехът в Маями позволи на Ландо да се изкачи и до 4-о място в генералното класиране с 83 точки. Иначе убедително начело продължава да бъде Макс Верстапен със 136 пункта, следван от Серхио Перес със 103 и Шарл Льоклер с 98.

При конструкторите Ред Бул логично заема първата позиция с 239 точки, а зад тях са екипите на Ферари със 187 и Макларън със 124.

Сезонът във Формула 1 продължава с Гран при на Емилия Романя, което трябва да се проведе на легендарната писта "Имола" на 19 май.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първите F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., каза министърът на отбраната
Първите F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., каза министърът на отбраната
Мечтае да лети, за да защитава България - запознайте се с бъдещия пилот Борис
Мечтае да лети, за да защитава България - запознайте се с бъдещия пилот Борис