НОВИНИ

Лазар Бучков: Годините в Левски София ми дадоха много

лазар бучков годините левски софия дадоха
bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 28.04.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

През изминалия сезон, завършил за Левски София със спечелването на бронзовите медали, юношата на клуба Лазар Бучков се наложи със силна игра в състава на старши треньора Николай Желязков. Навършващият на 12 май 19 години централен блокировач записа добри показатели в атака и на блок.

След лятото, когато му предстои участие с националния отбор до 21 г. на световното първенство в Бахрейн, Бучков ще премине в отбора на американския университет „Лонг Бийч”. Така Лазар ще е вторият продукт на "синята" школа, който ще поеме по този път след Алекс Николов и ще играе в колежанското първенство на САЩ.

Следващата седмица на центъра предстоят последни мачове със синята фланелка във финалите на държавното първенство при юношите старша възраст. В интервю за официалния сайт на клуба Бучков говори по тези теми.

- Лазар, ще продължиш кариерата си в американския университет „Лонг Бийч”. Как се стигна дотам и кое те накара да направиш тази крачка?

- От университета се свързаха с мен първоначално. Аз не бях много сигурен дали искам да отида в САЩ. Все пак това си е като на другия край на света, далече е от дома. Впоследствие помислих и осъзнах, че ми се дава шанс. Прецених, че най-доброто решение е да го използвам и да замина. Така ще мога да изпробвам ситуацията там.

- Съпрезидентът на клуба ни Владимир Николов сподели, че, за съжаление от отбора си тръгва важен игра, но пък за радост на клуба това е признание за успешна работа. Как ти звучи това?

- Целта на е Левски е да създава играчи, които може да излязат в чужбина. Предложение към мен показва, че клубът наистина си върши добре работата.

- С какви чувства ще се разделиш с клуба?

С много добри. С мъжете спечелихме бронзови медали. С юношите старша възраст ни предстоят държавните финали. Има всички изгледи престоят ми в Левски да завърши позитивно.

Вече над 5 г. съм в „синия” клуб. Тези години ми дадоха адски много във волейболно отношение. Благодарение на попадането ми в Левски се ориентирах към професионална кариера. Преди това не съм си помислял за подобно нещо. Не знаех накъде ще поема. Левски определено ми помогна да разбера.

- Обсъди ли трансфера си с Алекс Николов, който вече мина по този път?

- Първоначално планът беше двамата да се съберем в „Лонг Бийч”, но при него ситуацията се разви много бързо след предложението на италианския шампион Лубе. Говорихме с Алекс и той ме посъветва да отида в САЩ. Каза, че е много хубаво, а и ще пробвам нещо ново.

- Спомена за бронзовите медали в първенството в мъжкия отбор. Как оценяваш това представяне?

- Смятам, че постигнахме целта, която си бяхме поставили – да спечелим медали. В полуфиналите Хебър ни надигра с волейболни аргументи. Бяха по-добрият отбор. Ние се борихме, но явно има още хляб да изядем.

- Предстоят ти последни мачове за Левски със състава на юношите. Със сигурност ще искаш да ги завършиш с титла. Готови ли сте за нея?

- Готови сме. Настроени сме позитивно, че ще спечелим титлата. Имахме контроли. Подготвяме се стабилно и сме готови през следващата седмица да дадем всичко от себе си, за да станем първи.

- Каква специалност ще избереш за висшето си образование в САЩ?

- Със сигурност ще е свързана с бизнес. Точно каква още не съм избрал. Първата година е подготвителна, през нея ще преценявам.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да вярваме ли или да не вярваме
Да вярваме ли или да не вярваме
Бюджет 2023: Къде се разминават синдикати и работодатели?
Бюджет 2023: Къде се разминават синдикати и работодатели?