НОВИНИ

Ледена атракция посред лято: Артист изрисува делфин в преспа до Черни връх

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 26.06.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Ледена рисунка на делфин бе наблюдавана близо до Черни Връх на Витоша.

Снежният делфин, изрисуван в една от преспите до Черни Връх зарадва туристите на София миналия петък. Софиянци успяха да различат изображението на делфина върху леда дори от нисък поглед над нея.

Рисунката е с площ 320 кв. метра и е разположена на топяща се преспа много близо до Черни Връх. Дело е на българската художничка Вивия Ники. Нарисувана е с екологични бои, които не увреждат природата и носи посланието за мира и доброто. Това е поредната картина в лендарт стил - “ландшафтно изкуство”, което авторката твори у нас.

След гигантските и картини на морския плаж през изминалото лято, които впечатлиха България, тази е първата върху сняг. Самото изображение на делфина в снега цели да събуди темата за опазването на околната среда. Топящият лед символизира преходността на времето, и загатва за необходимостта от спешни, бързи мерки за спасение от екологична катастрофа. Делфинът ни обръща към вечните теми за Мира и Доброто, които трябва да опазим, съхраним и развиваме, а в частност това е и грижата ни за околната среда.

“Във Времена, които разтапят нашите ценности ние трябва да ги събудим и възродим. Това са времена на лесни удоволствия, консуматорство и духовен упадък, но и времена на изпит, които ще тласнат някои към силен катарзис и духовен възход.” сподели авторката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: България не е готова за приемането на еврото
ЕК: България не е готова за приемането на еврото
Марк Рюте официално е ръководител на НАТО
Марк Рюте официално е ръководител на НАТО