НОВИНИ

Легенди на ЦСКА ще подкрепят мъжкия тим при завръщането му в НБЛ

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:43, 10.10.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Венцислав Петков БК ЦСКА
Слушай новината

Легендарни играчи на баскетболния ЦСКА ще подкрепят мъжкия тим на "червените" в първия му мач от новия сезон в НБЛ срещу тима на Спартак Плевен тази вечер от 19.00 ч. Отборът воден от Росен Барчовски е домакин в реконструираната зала в квартал "Дружба". Ветерани от всички поколения ще се съберат на първия шампионатен мач на ЦСКА при завръщането му в елита след 13-годишно прекъсване.

Домакините разполагат с малко над 400 места за публика, като на централната трибуна своето място ще заеме Петко Маринов. Роденият в Бургас през 1949 г. стрелец е спечелил с червената фланелка 3 шампионски титли и 4 купи и е играл на 2 европейски клубни полуфинала. Публиката посрещаше представянето му с френетични възгласи "Петко, майсторе", а той доразвива кариерата си при "червените" като треньор, спечелвайки 3 титли през 80-е години и 4 купи за армейците. Домакините предвиждат тържество на почивката, с което да припомнят заслугите на последния си, но и на първия най-успешен треньор. Това е педагогът от италианския лицей в Цариград, състезател на АС-23 и националния отбор на България, Людмил Катерински. Зад успехите му - първата титла за клуба ЦДНА през 1949 и последвалите три през 1950, 1951, 1965 година, както и три купи, стоят и личности като Константин Тотев, професорите Иван Матев и Джо Златарски, Константин Коцев, Васил Манченко. Върхът на кариерата му е 5-о място с националния отбор на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г.

Двубоят тази вечер ще бъде наблюдаван на живо от още две легенди на ЦСКА и на националния тим - Атанас Голомеев и Георги Глушков - настоящ президент на БФБ.

За ЦСКА ще играят както опитни играчи, така и по-млади такива. От клуба заявиха, че дават път на младите таланти, защото според тях това е инвестиция в развитието не само на отбора, но и в българския баскетбол.

С червената фланелка ще видим националите Венцислав Петков - капитан на тима, Алекс Симеонов и Андрей Иванов, но и младите Мартин Сотиров, Виктор Маргаритов, Дамян Минков, Виктор Гергов. След контузията, която получи гарда Брендън Йънг, ръководството на "червените" реагира светкавично и на негово място успя да привлече Райли Оуенс от Пелистер.

В предсезонната си подготовка Спартак Плевен спечели турнира в памет на Георги Христов в Ботевград. В редиците на плевенчани са Евгени Хаджирусев, Станимир Маринов, Цветомир Чернокожев, Николай Стоянов, Димитър Маринчешки, Ивко Ивков.

Мачът ЦСКА - Спартак Плевен е тази вечер от 19.00 ч. в новата зала на "червените" в кв. Дружба.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили (Снимки)
Изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили (Снимки)
Два взрива разтърсиха Киев
Два взрива разтърсиха Киев