НОВИНИ

Лех Валенса с емоционално послание преди да се подложи на сърдечна операция

Снимка: Фейсбук
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:30, 14.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Полският символ на свободата Лех Валенса публикува в социалните мрежи емоционално видеообръщение, преди да влезе за операция в болницата.

"Докладвам от болницата. Какво следва, само времето ще покаже", каза 77-годишният Нобелов лауреат за мир и бивш президент на Полша във видео, публикувано във Фейсбук.

"Без да знам кога ще се срещнем отново и дали изобщо ще се случи, бих искал да кажа, че направих всичко, за да служа добре на нацията", каза той. "До следващия път, ако съдбата ми позволи да остана още малко на тази Земя. Ако ли не, помолете се за мен", завършва обръщението Валенса.

Бившият лидер на работническото движение "Солидарност", което през 1989 г. сложи край на комунизма в Полша по мирен път, не дава никакви подробности за състоянието си.

Секретарят му Марек Качмар каза пред АФП, че Валенса е в болница "заради планова смяна на батерията на пейсмейкъра", но има усложнения.

Операцията е насрочена за утре, освен ако днешните тестове не покажат, че ще е необходима незабавна намеса. Качмар подчерта, че всички се надяват на най-доброто, но все пак трябва да се има предвид, че всичко може да се случи.

Като електротехник в корабостроителницата в балтийския пристанищен град Гданск, Валенса организира през 1980 г. стачка, в която участваха 17 000 работници от корабостроителницата.

Комунистическият режим беше принуден да признае „Солидарност" като първия и единствен независим синдикат в съветския блок, след като спечели милиони последователи в Полша.

През 1983 г. Валенса получи Нобеловата награда за мир за лидерството си в "Солидарност".

По-късно през 1990 г. стана първият демократично избран президент на Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус победи Каляри с три гола на Роналдо
Ювентус победи Каляри с три гола на Роналдо
Как да разберем в коя секция можем да гласуваме
Как да разберем в коя секция можем да гласуваме