НОВИНИ

Лекарството срещу COVID-19 на "Пфайзер" може да бъде налично в началото на 2022 г.

проучване хапчето пфайзер намалява риска усложнения ковид
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:15, 09.11.2021
6741
Чете се за: 02:02 мин.
По света

Управляващият директор на "Pfizer UK" Бен Озбърн съобщи, че лекарството срещу COVID-19 на фармацевтичната компания - Paxlovid, може да бъде налично в Обединеното кралство "много рано през 2022 година".

Междувременно хапчето срещу коронавирус на компанията Merck - Mолнупиравир (Molnupiravir) ще бъде пуснато като част от изпитание в рамките на Великобритания в края на ноември.

Великобритания одобри лекарство срещу COVID-19

Пред телевизия Sky News Бен Озбърн каза, че фармацевтичният гигант "Pfizer" работи в реално темпо с регулаторите по целия свят и очаква да подаде документи за разрешение за употреба на неговото Covid лекарство в Обединеното кралство "през следващите няколко седмици".

Обединеното кралство вече поръча 250 000 дози от лечението на Pfizer и очаква да получи зелена светлина за неговото прилагане през следващата година.

Междувременно главният изпълнителен директор на "Pfizer" Алберт Бурла заяви, че компанията е в дискусии с 90 държави относно договори за доставка на експерименталното ѝ хапче срещу Covid-19, което показва, че намалява с 89% риска от хоспитализация или смърт при пациенти с висок риск от тежко заболяване от коронавирус.

Проучване: Хапчето на "Пфайзер" намалява с 89% риска от усложнения при ковид

Той също така каза, че "Pfizer" очаква да определи цената на своето лекарство, наречено Paxlovid, близо до тази на кандидат за перорално антивирусно лекарство на Merck & Co, Inc. Договорната цена на Merck в САЩ за нейното хапче Molnupiravir е около 700 долара за петдневен курс на терапия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Радукану обяви името на новия си треньор
Ема Радукану обяви името на новия си треньор
Пътуванията в Европа няма да стигнат предпандемичните нива до 2024 г.
Пътуванията в Европа няма да стигнат предпандемичните нива до 2024 г.