НОВИНИ

Летище Пловдив със сериозен ръст на обслужените карго полети

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 24.01.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

В условията на пандемия през 2020 г. летище Пловдив е обслужило с 10 пъти повече карго полети в сравнение с минали години. Това се случва при 67% спад на въздушните превози в световен мащаб. От началото на годината не се изпълняват пътническите полети от и до Лондон, които обслужваше пловдивския аеропорт.

Ръстът на карго полетите през въздушната гара на Пловдив е значителен. За последното тримесечие на миналата година са обслужвани средно по четири полета на ден. Подобно натоварване на летището не е имало през последните 10-15 години, казва изпълнителния директор Спас Шуманов.

Заради силно редуцирания пътникопоток ръководството се насочва към търсене на големи производители от индустрията край Пловдив, които искат да транспортират пратките си по въздух.

"В момента може полет да се заяви в рамките на няколко часа и ние да го обслужим, използваме всички възможности", каза още Спас Шуманов.

Малките летища имат ограничения по отношение на по-големите товари, казва Кирил Шаралиев, собственик на малка логистична компания. Те са едни от най-потърпевшите от пандемията.

"Ако през 2019 г. година имахме към 15-18 въздушни карга на месец, то за цялата 2020 г. имаме между 7 и 8 карга, това е в пъти по-малко спрямо 2019 г.", коментира Шаралиев.

Очакванията в бранша са ситуацията да започне да се нормализира към края на годината.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна пратка с помощи за Хърватия от България
Поредна пратка с помощи за Хърватия от България
Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната
Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната