НОВИНИ

Реставрират баните в "Овча купел" и "Горна баня"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:22, 23.01.2021
7822
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

След дълги години чакане - минералната баня в "Овча купел" ще бъде реставрирана и обновена. Ще има център за терапии и дори научен център. Министерството на културата одобри проекта и следващата седмица тръгва обществената поръчка за изпълнител.

В края на 80-те години повечето минерални бани в София затварят. По настояване на гражданите общината започва битка за придобиването на най-значимите от тях. През 2015-та баните в "Овча купел" и "Горна баня" са извадени от приватизациония списък.

"През 2019-та година след големи перипетии най-накрая бяха прехвърлени в собственост на общината тези две сгради", каза заместник кмет "Култура, образование, спорт и младежки дейности" д-р Тодор Чобанов.

"Битката беше наистина много голяма, бяхме много доволни до момента, в който обаче от 2017-та година нещата зациклиха", каза Дарина Лучанска от инициативен комитет "Горна баня".

Сега обаче за банята в "Овча купел" има развитие и ремонтните дейности ще могат да започнат още напролет. Развитие има и за другата емблематична сграда - тази в Горна баня.

Миналата година общината е предвидила 700 000 лв. за ремонт на покрива на банята в "Горна баня", тогава обаче проектът не минава съгласуването с Министерството на културата.

За тази баня също има разработен идеен проект, но той все още не е съгласуван с националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

"Има условия вътре да се възстанови използването на двата басейна, именно в тази посока работим. За съжаление има концесия там, която тя още не е изтекла, която държи по-голямата част от дебита и с количествата които остават по концесионен договор, ние на първо място задоволяваме най-важната нужда на населението,безплатен достъп до много полезната за човешкото здраве минерална вода", каза д-р Тодор Чобанов.

От инициативния комитет "Горна баня" настояват съгласуването и на този проект да стане възможно най-скоро.

"Преди няколко дни имахме разговор с министър Боил Банов. Той обеща, че буквално до дни, седмица или две , това съгласуване ще бъде направено", каза Дарина Лучанска от инициативен комитет "Горна баня".

"Както тази баня - горнобанската, така и Овча купел са едни от символите на района и за гражданите е изключително важно те да бъдат възстановени и ако не изцяло, то поне частично да запазят функциите си на баня", каза кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов.

От общината успокояват, че банята в "Горна баня" не е пред рухване и редовно се следи състоянието на обекта. Уверението, е, че скоро и там минералната вода ще бъде върната на гражданите и те ще имат достъп до двата басейна, които някога са били мъжки и женски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След топлото време през новата седмица ще завали сняг
След топлото време през новата седмица ще завали сняг
Маноилова е 15-та на европейското по шорттрек
Маноилова е 15-та на европейското по шорттрек