Реставрират баните в "Овча купел" и "Горна баня"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:22, 23.01.2021
5779
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

След дълги години чакане - минералната баня в "Овча купел" ще бъде реставрирана и обновена. Ще има център за терапии и дори научен център. Министерството на културата одобри проекта и следващата седмица тръгва обществената поръчка за изпълнител.

В края на 80-те години повечето минерални бани в София затварят. По настояване на гражданите общината започва битка за придобиването на най-значимите от тях. През 2015-та баните в "Овча купел" и "Горна баня" са извадени от приватизациония списък.

"През 2019-та година след големи перипетии най-накрая бяха прехвърлени в собственост на общината тези две сгради", каза заместник кмет "Култура, образование, спорт и младежки дейности" д-р Тодор Чобанов.

"Битката беше наистина много голяма, бяхме много доволни до момента, в който обаче от 2017-та година нещата зациклиха", каза Дарина Лучанска от инициативен комитет "Горна баня".

Сега обаче за банята в "Овча купел" има развитие и ремонтните дейности ще могат да започнат още напролет. Развитие има и за другата емблематична сграда - тази в Горна баня.

Миналата година общината е предвидила 700 000 лв. за ремонт на покрива на банята в "Горна баня", тогава обаче проектът не минава съгласуването с Министерството на културата.

За тази баня също има разработен идеен проект, но той все още не е съгласуван с националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

"Има условия вътре да се възстанови използването на двата басейна, именно в тази посока работим. За съжаление има концесия там, която тя още не е изтекла, която държи по-голямата част от дебита и с количествата които остават по концесионен договор, ние на първо място задоволяваме най-важната нужда на населението,безплатен достъп до много полезната за човешкото здраве минерална вода", каза д-р Тодор Чобанов.

От инициативния комитет "Горна баня" настояват съгласуването и на този проект да стане възможно най-скоро.

"Преди няколко дни имахме разговор с министър Боил Банов. Той обеща, че буквално до дни, седмица или две , това съгласуване ще бъде направено", каза Дарина Лучанска от инициативен комитет "Горна баня".

"Както тази баня - горнобанската, така и Овча купел са едни от символите на района и за гражданите е изключително важно те да бъдат възстановени и ако не изцяло, то поне частично да запазят функциите си на баня", каза кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов.

От общината успокояват, че банята в "Горна баня" не е пред рухване и редовно се следи състоянието на обекта. Уверението, е, че скоро и там минералната вода ще бъде върната на гражданите и те ще имат достъп до двата басейна, които някога са били мъжки и женски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След топлото време през новата седмица ще завали сняг
След топлото време през новата седмица ще завали сняг
Външните министри от ЕС обсъждат мерки срещу Русия
Външните министри от ЕС обсъждат мерки срещу Русия