Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:19, 23.01.2021
Чете се за: 05:15 мин.
Здраве
Слушай новината

Вече е ясно кога се връщат в клас учениците от 5-и до 12-и клас. От 4 февруари три класа - 7-и, 8-и и 12-и - тръгват присъствено на училище, потвърди здравният министър Костадин Ангелов. Това са 37,5% от учениците.

Ще започнат и извънкласните дейности на учениците, ще отворят и фитнес залите, обяви пък премиерът.

С ресторантьорите разговорите продължават, но решение под натиск няма да се взима.

Децата искат да се върнат на училище и да започнат извънкласни дейности - танци, музика, пеене, рисуване, това казаха учители от Сливница на премиера.

"Ами много искаме и ние, защото мислите, че не искаме да почнем, искаме. Сега сме на добри параметри. Като почнат да умират хора и да станат 5-6 хиляди пак на ден заразените, да претоварват болниците, тогава пък същите тези хора ще казват: "Защо ги пуснахте". Така че е много тънък балансът и много внимателно. На 4 февруари, като пуснем големите, ще пуснем и залите да танцуват, тренират и да се забавляват", каза премиерът Бойко Борисов.

"Ако нещо може да сложи на везната със здравето, това са образованието, културата и обученията", добави премиерът.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви окончателното решение във Варна:

"От 4 февруари започват присъствено обучение три класа в системата на средното образование, това са 37,5% от системата или не повече от 40% присъстващи ученици в едно училище, това е което ще бъде направено, обсъдено е със всички представители в образователния сектор и те са съгласни", заяви министър Ангелов.

Мерките у нас няма да се променят заради новия щам, каза министърът, те ще се разхлабват постепенно по сектори - здравеопазване, образование, следват културата и спорта. 14 дни ситуацията ще се наблюдава, за да се предприеме следващата крачка.

"Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше", каза здравният министър.

Колкото до мерките, свързани с бизнеса, в понеделник започва изплащането на помощта за оборотен капитал чрез Националната агенция за приходите.

"116 млн. тръгват към бизнеса и до броени дни ще стигнат, ще докоснем над 8100 компании по тази бърза мярка", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

3300 микрокомпании ще получат 26 млн. лева. За средните компании са отделени 233 млн., каза още Лъчезар Борисов. Премиерът добави, че се подпомагат и десетки хиляди физически лица.

"Фитнесите със сигурност ще ги отворим, защото това със щаба сме го договорили, с ресторантите да видим какво може да се направи, защото разбира, че се ни е важно и тези хора, които работят там и тези, които пък поради една или друга причина не са се регистрирали навремето, за да избегнат или да плащат по-малко данъци, сега по-малко можем да ги подпомогнем. Така че и те са ни толкова мили, но на везната поставяме на първо място здравето", каза премиерът Борисов.

Решение за ресторантите под натиск няма да бъде взето, допълни здравният министър.

"Разговорите продължават, това е изключително важен бранш, приоритетите ви ги изброих, разговорите с тях над три часа бяха изключително плодотворни, те ще продължат, но следваме ясен план", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според него всичко направено досега е било правилно. Подкрепи го премиерът като каза, че показателите падат само в България, а навсякъде в Европа се говори за затваряне до Великден.

"В Белгия вече не можеш да влизаш или да излизаш, толкова е... Оставка, оставка, корумпирани, оставка! Толкова е... Има и една госпожа, която е против нас, все пак - кмета. Тя не е от Сливница, отнякъде е дошла. Няма значение от къде е", каза премиерът.

Според Борисов всеки има право да казва мнението си, дори да не е съгласен с управлението.

В Сливница премиерът посети Младежкия център за извънкласни дейности, бивш Военен клуб, който е ремонтиран с 500 000 лева, както и обновения с европейски средства Център за социална рехабилитация на деца с увреждания.

Репортери: Елиана Димитрова, Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова представи план за възстановяване на икономиката
Нинова представи план за възстановяване на икономиката
Ангелов: Намаляването на доставките на "Астра Зенека" няма да се отрази на ваксинационния план
Ангелов: Намаляването на доставките на "Астра Зенека" няма да се отрази на ваксинационния план