НОВИНИ

Летните ремонти в София - къде са затворени улици и булеварди

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 03.08.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Летните ремонти в София продължават.

Един от ключовите булеварди, по който се работи, е "Тодор Каблешков". Ремонтните дейности по северното платно на булеварда, в участъка между ул. "Луи Айер" и ул. "Костенски водопад", стартираха преди около седмица.

Движението се извършва двупосочно, само в южното платно. За около две седмици трябва да бъде изградено пътното платно на бул. "Тодор Каблешков", а във втората половина на август ще се изграждат тротоарите. Очаква се ремонтът да приключи окончателно наесен, преди да се натовари движението.

"На практика се изгражда ново пътно платно с нова конструкция. Ние си помогнахме с част от инженерните мрежи, без да пречим на движението, докато работихме на кръстовището на предния етап, когато беше затворено кръстовището с "Луи Айер", така че се надяваме тук в рамките на около две седмици да можем да възстановим движението. Иначе на практика приключи миналата и тази година изграждането на изцяло новото Южно платно, което ни помогна сега да пуснем движението там двупосочно, за да не се затруднява трафикът. Дори към 8 - 9 часа не е чак толкова натоварено движението", каза в "Денят започва" инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет на Столичната община.

Той добави, че преди една седмица са пуснали кръстовището с ул. "Луи Айер", въпреки усложненията.

На пролет се очаква да продължи строителството по посока бул. "Черни връх" и кръстовището на бул. "Тодор Каблешков" да не се затваря повече.

По думите на Джоргов ще има широк тротоар, велоалея и нова дървесна растителност. Голяма част от стълбовете на уличното осветление в този участък вече са изправени.

"Следва обявяване на тръжна процедура за избор на изпълнител. Проектът ни е готов. Дори в момента вече е пуснат да се съгласува със съответните институции. Отчуждителните процедури все още не са приключили. В процедура на отчуждаване са 16 имота в участъка от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни Връх". Надяваме се, че през зимата, до началото на следващия строителен сезон, до пролетта, тези имоти ще бъдат отчуждени. Успоредно с това ще имаме договор за строителство, за да може през следващата година да се започне", каза Джоргов.

"По същия начин стоят нещата и с продължението на бул. "Тодор Каблешков" по ул. "Филип Кутев", която се явява също част от вътрешния градски ринг. Там се отчуждават в момента 11 имота в участъка от ул. "Сребърна" до бул. "Симеоновско шосе". Там отчуждаването дори върви с една идея по-добре, като по същия начин там очакваме да използваме зимата, докато върви отчуждаването да се избере изпълнител, за да може успоредно с изграждането на "Тодор Каблешков" да върви "Филип Кутев", добави Джоргов.

Ремонтни дейности има и на бул. "Копенхаген", който също е част от вътрешния градски ринг.

"И за трите булеварда имаме готови проекти. Ще използваме есента, зимата и началото на пролетта за избор на изпълнител и за приключване на строителството", обясни Джоргов.

Ремонтът на ул. "Иван Шишман" ще приключи през месец октомври.

Ремонтите по ул. "Николай Коперник" в "Слатина" приключват скоро. Тази седмица започва полагането на асфалта на пътното платно. Очаква се дейностите по улицата да приключат окончателно до края на месеца. Движението ще бъде пуснато преди това.

Тече и ремонт на ул. "Първа българска армия". Очаква се ремонтът да приключи в края на месец октомври.

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 52-ма заразени с делта варианта на COVID-19 в България
Още 52-ма заразени с делта варианта на COVID-19 в България
Област Бургас е първа по заболеваемост от COVID-19 в България
Област Бургас е първа по заболеваемост от COVID-19 в България