НОВИНИ

Левски: Днес е един от най-мрачните дни в историята на България

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:50, 18.02.2021
Чете се за: 00:51 мин.
Български футбол
левски един мрачните дни историята българия

България днес отбелязва 148 години от трагичната гибел на Апостола на свободата - Васил Левски.

От футболен клуб Левски публикуваха на официалния си сайт материал по този повод.

„Днес е един от най-мрачните дни в историята ни. Ден, обагрен с мъка по непрежалима загуба. Денят, в който губим един от най-чистите, смелите, прозорливите и отдадени синове на нашата родина – Апостола на българската свобода Васил Левски.

Героят с човешки лик, обагрил битието си със себеотрицание и саможертва, чийто въжделения достигат границите на една бъдеща по-съвършена епоха. За Дякона не можем да говорим в минало време, тъй като заветите му, надхвърлят тленността. Героичен е целият му живот. Обикновен и възвисен, незабележим и величав, тих и могъщ.

България без скромните му, но неотменно самоотвержени стъпки щеше да бъде по-малка, по-слабо годна за големи дела. И както и различно да са се проектирали всички следващи върхове на революционната и духовната ни бунтовност, те имат неотменна връзка с най-непреходното явление в българската история – Васил Левски.

148 години от гибелта на Апостола. Вечна памет и поклон!

Днес и утре България скланя глава пред Апостола на свободата. По силата на вече дългогодишна държавна традиция на 19 февруари хиляди българи ще се стекат пред паметника на Васил Левски и ще си припомнят един от най-тъжните дни в нашата история. Денят, в който се отбелязват 148 години от гибелта на Васил Левски.

Дякона увисва на най-свидното българско бесило на 18 февруари (6 февруари по стар стил) през 1873 година”, написаха от Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович прегази палачa на Григор и се класира за девети финал в Мелбърн
Джокович прегази палачa на Григор и се класира за девети финал в Мелбърн
ЦСКА си осигури бюджета за следващия сезон
ЦСКА си осигури бюджета за следващия сезон