НОВИНИ

Левски и ЦСКА в спор за Купата на България по баскетбол

Мачът за Купата е днес от 18:00 ч.

левски цска спор купата българия баскетбол
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 24.03.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази вечер ще бъде определен носителят на Купата на България по баскетбол в 69-ото издание на надпреварата. Един срещу друг се изправят вечните съперници Левски и ЦСКА, които излизат в зала "Арена София" днес от 18:00 часа. Това е първи финал между двата най-успешни клуба в историята на турнира от 1993-а насам, като до подобен сблъсък се стигна още в първата година от завръщането на "армейците" в българския баскетболен елит. Венцислав Великов ще е старши съдия на финала в турнира.

По пътя към финала "червените" елиминираха Спартак Плевен на четвъртфиналите с 82:63, както и шампиона Балкан с 82:80 след продължение във фазата преди финала. Двубоят срещу ботевградчани предложи изумителна драма и интрига до последната секунда, като в един момент от допълнителното време "зелените" вече се виждаха на финал. Възпитаниците на Росен Барчовски обаче осъществиха обрат от шест точки пасив и затвориха мача със серия от 10:2, за да го спечелят чрез победен кош на своята звезда Таменанг Чо в последните секунди.

Пътят на Левски към битката за златото също не беше особено лесен. "Сините" стартираха участието си в надпреварата с победа над Берое с 85:78 в двубой, който контролираха от самото му начало, но след това срещнаха сериозна съпротива от тима на Черноморец. Момчетата на Димитър Ангелов профукаха двуцифрена преднина в началото на мача, но демонстрираха хладнокръвие и водени от своите лидери Алън Арнет и Златин Георгиев те успяха да се отскубнат от захапката на "акулите" и да се класират за шести пореден финал в турнира.

През настоящия сезон в НБЛ Левски и ЦСКА се срещнаха два пъти, поделяйки си по една победа. В първото Вечно дерби за сезона станахме свидетели на страхотен сблъсък, завършил с драматична победа за "сините" с 95:92 след продължение в зала "Универсиада" през ноември. Точно два месеца по-късно обаче, през януари, "армейците" си върнаха тъпкано на своя опонент и го разгромиха със 78:52 в своята зала.

За последно Левски и ЦСКА се изправиха един срещу друг във финалната битка през далечната 1993-а, когато тимът под тогавашното име Левски Тотел печели Купата на България. "Армейците" са водачи във вечната класация със 17 трофея от турнира, докато "сините" са на второто място с 15 отличия. За последно воденият от Росен Барчовски тим се сдобива със златото през 2005-а след победа над Лукойл Академик на финала в Стара Загора. Левски пък триумфира с последната си Купа през 2020-а, когато надви Балкан в "Универсиада". Последваха още два финала за столичани, които обаче се оказаха неуспешни, тъй като и двата бяха загубени от Рилски спортист.

Днес от ЦСКА потвърдиха, че приходите от билети, закупени от привърженици на „червените“ за финала за Купата на България са единствено за клуба. ЦСКА публикува уточнението в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

„Поради възникнали въпроси по темата с билетите за днешния мач уточняваме:

Приходите от билети закупени от привърженици на ЦСКА са за ЦСКА и ще бъдат използвани за каузи подкрепяни от нашия клуб! Една от касите ще бъде обозначена специално за фенове на Левски, които искат приходите от техните билети да бъдат дарени към НАП, за покриване дълговете на футболния им клуб“, написаха от лагера на „червените“.

Приходите от билети на феновете на баскетболния Левски от финала за Купата на България ще отидат за погасяване на дълговете на футболния клуб към НАП. Това обяви президентът на „сините“ Константин Папазов на пресконференция в четвъртък.

По-рано днес от ЦСКА обявиха също, че част от приходите от днешния финал ще бъдат предоставени на малкия Алекс, който се бори с коварно заболяване. В залата ще бъдат разположени и две урни за дарения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-големият парк за цветя в света отвори за посетители в Нидерландия
Най-големият парк за цветя в света отвори за посетители в Нидерландия
Горски пожари пламнаха в района на Валенсия
Горски пожари пламнаха в района на Валенсия