НОВИНИ

Левски си спомни за Павел Панов

bnt avatar logo
от Калоян Николов
15:55, 16.09.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Български футбол
левски спомни павел панов

Ръководството на футболния Левски си спомни за легендата на клуба Павел Панов, който днес щеше да навърши 70-годишна възраст.

Легендарният нападател почина внезапно преди две години на 18 феруари 2018 г.

Ето както публикуваха "сините" на официалния си сайт:

Днес непрежалимата „синя“ легенда Павел Панов щеше да навърши 70 гопдини. Легендарният нападател ни напусна на 18 февруари през 2018 година, за да „влезе“ във вечността.

Панов е роден на 16 септември 1950 година в София, а в историята остава като една от най-ярките фигури в „Левски“. За цяло поколение, което е израснало на стадиона през 70-те години, любимият футболист е именно Панов, а „Пальо, ти си цар!” е една от паролите, която ги събира под сините знамена.

За изявите му по родните терени може да се пише много. Има четири шампионски титли, пет купи на България, голмайстор на първенството е за сезон 1976/77, футболист номер едно на България за 1977 година и оставя зад гърба си общо 382 мача и 177 гола с екипа на „Левски“ във всички турнири. Редом с това е вечният голмайстор на клуба в европейските турнири, като има 22 попадения във вероятно най-силния период на „сините” в тях, който съвпада и с неговата кариера на „Герена”. Пальо, както го наричат феновете, бележи голове за три от общо петте участия на „Левски“ на четвъртфинали, а при четвъртото е старши треньор.

Панов се разписва още при дебюта си за Левски в турнирите срещу исландския „Весманея“. Той играе основна роля в двата поредни сезона, когато „сините“ стигат до четвъртфинал. Бележи два пъти в Дуисбург, а после ги екзекутира с победен гол в София, когато за първи път български отбор отстранява немски. След това се разписва още два пъти и срещу „Аякс“ в София, без да броим хладнокръвното му изпълнение при дузпите. Вкарва първия и последния гол срещу „Барселона“ за 5:4. Поставя сам началото на елиминирането на португалския „Боависта“, а през 1977 г. бележи в София и два пъти във Вроцлав срещу полския шампион „Шльонск“. Именно първият му гол в Полша е един от шедьоврите, за които се разказва от уста на уста. След като получава топката от Кирил Миланов, той я прехвърля над легендарния Жмуда и от въздуха с по-малко силния си десен крак я заковава в мрежата.

„Тогава не се страхувахме от никого и можеше да се надиграваме с всеки в Европа”, спомняше си години по-късно Панов във всяко интервю. Може би това го кара и да произнесе една от легендарните фрази в историята на „Левски“. „Когато „Реал“ (Мадрид) ни победи с 1:0 на „Герена” не смеехме от срам да излезем от съблекалнята, защото сме допуснали загуба у дома!”

Поклон пред паметта на Павел Панов!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Не трябва да се допуска водоснабдяването да се превърне в системен проблем на България
Радев: Не трябва да се допуска водоснабдяването да се превърне в системен проблем на България
Георги Кабаков ще ръководи дербито ЦСКА-София - Лудогорец
Георги Кабаков ще ръководи дербито ЦСКА-София - Лудогорец