НОВИНИ

Левски става на 107 г., Сираков говори за бъдещето на клуба

bnt avatar logo
от Калоян Николов
10:12, 24.05.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Български футбол
левски става 107 сираков говори бъдещето клуба
Слушай новината

Днес се навършват 107 години от онзи паметен за всички левскари момент, в който група ентусиасти поставят началото на футболен клуб Левски.

Любимият клуб на милиони привърженици у нас клуб е основан на днешната дата през 1914 година в столичното 22-о училище "Георги С. Раковски" от група млади гимназисти и е кръстен на българския революционер и национален герой Васил Левски.

В цялата си 107-годишна история Левски никога не е изпадал от елитната ни дивизия и е единственият отбор в България, който може да се похвали с това си постижение.

"Сините" имат спечелени общо 73 големи национални трофея (национален рекорд): 26 пъти шампион на страната, 26 национални купи (национален рекорд), три Суперкупи на България, единадесет пъти Първенство на София, три Купи на Съветската армия, една Купа на НРБ и четири пъти Купата "Улпия Сердика".

Левски е трикратен четвъртфиналист в турнира за Купата на националните купи през сезони 1969/1970, 1976/1977, 1986/1987 и два пъти в турнира за Купата на УЕФА – 1975/1976, 2005/2006.

Тимът от "Герена" е и първият български отбор, който участва в групите на Шампионската лига – през сезон 2006/2007.

Годишнината от основаването на Левски ще бъде отбелязана в 11:00 часа на Могилката до 22-ро училище в София. На церемонията за пръв път от над 80 години ще бъде изпълнен старият химн на Левски, а собственикът на клуба Наско Сираков ще даде информация за бъдещето на отбора.

Ето какво написаха от Левски на официалния си сайт по случай празника:

"Левскари, днес отброяваме 107-ата годишнина от онзи паметен за всички ни момент, в който група ентусиасти поставят началото на нашата вековна любов – футболен клуб "Левски".

Вече повече от век всички, свързани със "синята" идея споделяме радости и вълнения. Моменти на велика еуфория от успеха и рани от неуспеха. Не забравяме нито миговете, в които сме били на върха, нито тези в които сме преживявали загуби.

Спомняме си легендите, съхраняваме паметта и ще продължим да следваме примера на великите имена, които създадоха мита за величието на футболната игра.
Защото името ни задължава.

Заповядайте в 11.00 часа на Могилката до 22-ро училище в София, за да почетем заедно основателите на клуба. На церемонията за пръв път от над 80 години ще чуете, в изпълнение, стария химн на "Левски".

107 години "Левски" от София. 107 години любов. Вчера, днес и завинаги...".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Денков: Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем
Министър Денков: Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем
Историческо! Академик (Пловдив) победи Балкан в Ботевград и спечели бронзовите медали в НБЛ
Историческо! Академик (Пловдив) победи Балкан в Ботевград и спечели бронзовите медали в НБЛ