НОВИНИ

Лидерите на Г-7 ще обсъдят кризата в Афганистан

Среща на Г-7 Великобритания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:07, 22.08.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на Г-7 ще обсъдят кризата в Афганистан във вторник на виртуална среща на върха, обяви британският премиер Борис Джонсън в неделя.

"От жизненоважно значение е международната общност да работи заедно, за да осигури безопасна евакуация, да предотврати хуманитарна криза и да подкрепи афганистанския народ да осигури придобивките от последните 20 години", написа Джонсън в Туитър.

В момента Обединеното кралство заема председателството на групата от богати нации, включваща Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, а Джонсън настоява за среща през последната седмица.

Първото официално изявление на Г-7 за кризата в Афганистан бе на виртуална среща в четвъртък. Тогава външните министри от блока призоваха талибаните да осигурят безопасно преминаване на тези, които се опитват да избягат от столицата.

Г-7 поискаха Афганистан да гарантира безопасна евакуация

Западните съюзници са изправени пред нарастваща критика заради начина, по който се справят с кризата в Афганистан на фона на хаотични сцени, когато хиляди афганистанци и чужденци се опитват да избягат от Кабул след завръщането на твърдолинейната ислямистка групировка на власт.

САЩ, които изпратиха хиляди войници временно, за да се опитат да обезопасят летището и да помогнат за евакуацията на своите граждани и афганистанците, които им помогнаха, определиха краен срок за завършване на въздушните превози до 31 август.

През юни Г-7 проведе първата си среща на високо равнище от близо две години в Корнуол в Югозападна Англия, когато коронавирусът и борбата с нарастващата самоувереност на Китай доминираха дневния ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депозитите до 10 000 лева намаляват
Депозитите до 10 000 лева намаляват
Два джипа с туристи се блъснаха между Бургас и Созопол
Два джипа с туристи се блъснаха между Бургас и Созопол