НОВИНИ

Лидия Ко допълни колекцията си от олимпийски медали със злато в голфа

Новозеландката е №22 в световната ранглиста.

Лидия Ко
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:32, 10.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Новозеландката Лидия Ко спечели единствения олимпийски медал, който липсваше в колекцията ѝ - злато в голфа при жените.

След като на Игрите в Рио де Жанейро преди осем години взе сребро, а преди три години в Токио стигна до бронза, сега Ко взе и златото от Олимпийските игри в Париж.

Тя завърши четиридневното състезание с 10 удара под пара, като за преодоляването на всички 72 дупки се нуждаеше от общо 278 удара.

27-годишната Ко, която в момента е №22 в световната ранглиста, но през 2015 година бе стана най-младата състезателка, достигала до №1, пое водачеството в състезанието в средата на третия ден. Дотогава тя поделяше първата позиция с швейцарката Морган Метро.

Ко обаче се оказа сама начело след третия ден с 9 удара под пара. При последното преодоляване на трасето тя мина с 1 удар под пара, което ѝ осигури титлата.

Сребърният медал остана за германката Естер Хензелайт с 8 удара под пара. Германката изглеждаше далеч от борбата за медалите, но с фантастично представяне в последния състезателен ден, в който премина с общо 66 удара, тоест с шест удара под пара, успя да се придвижи с 11 места нагоре в класирането и да стигне до втората позиция.

Бронзът остана за китайката Джанет Лин със 7 удара под пара. Лин също прогресира в последния ден, в който регистрира три удара под пара.

Водачката в световната ранглиста и олимпийска шампионка от Токио Нели Корда от САЩ завърши на 22-ро място. Американката направи много слабо представяне в днешния ден, в което се нуждаеше от общо 75 удара и в крайна сметка приключи цялото състезание само с един удар под пара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загасен е пожарът в село Лисия, пламъците тръгнали от пчелин
Загасен е пожарът в село Лисия, пламъците тръгнали от пчелин