НОВИНИ

Липсващите лекарства на пазара са много повече, смятат собственици на аптеки. От МЗ не откриват доказателства

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:42, 16.11.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас

Лекарствата, които липсват в аптечната мрежа, са много повече от броя, обявен след проверката на Министерство на здравеопазването. Това заяви в "Денят започва" председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

Според него фактът, че в момента в забранителния списък за износ на медикаменти има 82 продукта, е достатъчно красноречив в тази посока.

В списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА) попадат автоматично всички медикаменти, чиято наличност по складовете падне под 65%.

Според Николай Костов има задържане на дефицитни лекарства от някои дистрибутори.

"Целта на това задържане е да се заобиколи СЕСПА. Тоест, ако лекарството е влязло като дефицитно, след задържането в склада наличностите му се вдигат и впоследствие това лекарство излиза от забранителния списък и се изнася", заяви Костов.

Цялото интервю с Николай Костов вижте във видеото.

Вчера министърът на здравеопазването Асен Меджидиев обяви, че проверка на ведомството е показала, че около 9 медикамента липсват от аптечната мрежа. Здравният министър беше категоричен, че задържане по складовете няма.

Меджидиев: Липсват 9 медикамента в аптеките

В "Денят започва" Аркадий Шарков, здравен икономист и съветник в Министерство на здравеопазването потвърди, че при проверката няма натрупани емпирични данни, които да докажат задържане на медикаменти.

"Има малки нарушения, за които, спрямо законодателството, отговорните ще бъдат глобени. Що се касае за вратички в закона, това е въпрос на оценка и анализ, който изисква по-дълъг период и не е във времевите възможности на служебния кабинет", заяви Шарков.

За да се проследяват по-добре лекарствата, специализираната електронна система ще се свърже със специален код, който производителите на всяко лекарство са длъжни да вписват.

В студиото на "Денят започва" Аркадий Шарков демонстрира и електронно приложение, разработено от Националния съвет по цени и реимбурсиране, с което всеки пациент може да провери каква е пределната цена на конкретно лекарство и какъв е състава му.

Предстои да се разработи и алгоритъм, с който да се парира липсата на конкретни продукти.

Цялото интервю с Аркадий Шарков гледайте тук:

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски национал отпадна от състава за световното след нелепа контузия
Френски национал отпадна от състава за световното след нелепа контузия
Бионсе с най-много номинации за наградите "Грами"
Бионсе с най-много номинации за наградите "Грами"