НОВИНИ

Листовки с нацистки символи и лика на кандидат за кмет са разпространени в с. Марково преди първия тур

листовки нацистки символи лика кандидат кмет разпространени марково първия тур изборите
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 06.11.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Листовки с нацистки символи и изображения, в които е използван образът на кандидат за кмет на пловдивското село Марково, са били разпространени в населеното място преди първия тур на местните избори.

Десислава Терзиева, която спечели втори кметски мандат с огромна преднина, е подала сигнал в прокуратурата. Ще се проверява и дали за разпространението на листовките е използвано непълнолетно момиче.

Черно-белите листовки са били разпръснати пред магазините и автобусна спирка в Марково седмица преди първия тур на изборите. Свидетели са станали много от жителите на селото. Действията на момичето, което не е познато в населеното място, са заснети и от охранителна камера.

"Момиче, според думите на очевидците - непълнолетно, е разпространило листовки с моя образ на тях, в които се съдържат и фашистки елементи. Опитала се е на няколко места като е отишла, поставила ги е до стоящите пред магазина хора и е казала „Вижте какво има тук“, разказва Десислава Терзиева.

Листовките съдържат колаж с образа на Десислава Терзиева в нацистка униформа, а жителите на селото са изобразени като затворници в концлагер. Хората, видели дипляните, заявиха, че са отвратени.

"Чух и видях от жителите възмущението и видях кой ги поставя. Също така едно момиче и съм потресен, просто до каква низост сме паднали на предизборна кампания", казва Станислав Чакъров- жител на село Марково.

"И най-интересното е, че един кмет на кметство не разполага нито с правомощия, нито с бюджет. Може би фактът е насочен към мен от друга гледна точка, че съм и водач на листа на непартийни хора, което притеснява други такива", смята Десислава Терзиева.

Избирателната активност в селото е била изключително висока. Въпреки разпространените листовки, Десислава Терзиева печели изборите за кмет на Марково на първи тур с почти 92% от вота на избирателите.

Сега хората в селото очакват да бъдат разкрити извършителите.

От Районната прокуратура в Пловдив отказаха коментар, като заявиха единствено, че извършват проверка по случая.

Автор: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия спечели домакинството си на Етър с гол от дузпа на Тони Тасев
Славия спечели домакинството си на Етър с гол от дузпа на Тони Тасев
Българският журналист, изгонен от Москва: Продължавам да върша работата си напук на тези, които убиват вестоносеца
Българският журналист, изгонен от Москва: Продължавам да върша работата си напук на тези, които убиват вестоносеца