НОВИНИ

Литва връща мигранти от Беларус

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 04.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Литва вече връща мигранти, които се опитват да влязат от Беларус. Вилнюс е изправен пред безпрецедентна мигрантска криза на фона на подозрения, че Минск целенасочено използва човешкия поток като оръжие в отговор на санкциите на Европейския съюз. Страната обмисля да поиска помощ от Брюксел.

От началото на годината в Литва са влезли над 4000 мигранти, предимно иракчани, а за цялата 2020 г. - само 81. В страната вече пристигнаха подкрепления от европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс". Агенцията засне видео, което според литовските власти показва как беларуски граничари ескортират мигранти към страната.

На този фон литовското вътрешно министерство разреши използване на сила за отклоняване на мигранти към официални гранични пунктове или към дипломатически мисии за искане на убежище. 2000 мигранти, предимно от Ирак, са настанени временно на литовските гранични пунктове.

За да приеме човешкия поток Вилнюс строи нови центрове за настаняване. Единият от тях е в гр. Руднинкай, където местните не се радват на открития център за 800 души.

"Не се чувстваме в безопасност. В лагера дори няма надеждна ограда. Могат да излязат във всеки момент. Тези хора са страшни. Изглеждат добри, усмихват се, но какво ще стане ако излязат", казва Дануте, жителка на Руднинкай.

Вилнюс започна изграждането на погранична стена на стойност 100 млн. евро и в началото на юли обяви извънредно положение в страната. Границата между Литва и Беларус е близо 680 километра.

Преди дни върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел посочи, че мигрантите се използват като оръжие. Той поиска обяснения от иракските власти защо летището на Багдад се използва за трансфер на мигранти към Беларус, откъдето те незаконно се изпращат в Литва.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди разследване на смъртта на иракчанин, чието тяло бе открито край границата с Литва. Според Лукашенко жертвата е починала "в ръцете на беларуските граничари".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев изрази съболезнования за смъртта на горските служители, които загинаха в пожара край село Петрово
Радев изрази съболезнования за смъртта на горските служители, които загинаха в пожара край село Петрово
Над 2500 души в Пловдив са под карантина
Над 2500 души в Пловдив са под карантина