НОВИНИ

Лорд Себастиан Коу беше преизбран за президент на Световната атлетика, легендата Сергей Бубка напусна организацията

лорд себастиан коул беше преизбран президент световната атлетика легендата сергей бубка напусна организацията
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 17.08.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Световната атлетика Лорд Себастиан Коу беше преизбран на поста на днешния Конгрес на организацията в унгарската столица Будапеща.

Британецът беше единственият кандидат. Мандатът му ще бъде четири години и е последен за него. За него гласуваха 192 от общо 195 членове, а трима се въздържаха.

66-годишният Коу е президент на Световната атлетика от 2015-а и беше преизбран на поста през 2019 година. Той се е състезавал на 800 и на 1500 метра и е двукратен олимпийски и европейски шампион.

Британецът каза, че е се чувства поласкан от огромната вяра в него и добави: "Имаме много незавършена работа".

Президентът на Европейската и на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов остава член на Съвета на Световната атлетика. За първи път в историята в него влизат по равен брой мъже и жени - по 12.

Бившият президент на Националния олимпийски комитет на Украйна Сергей Бубка напусна поста вицепрезидент на Световната атлетика. Причината за решението му не се посочва.

На 54-ия Конгрес за вицепрезиденти на организацията бяха избрани Химена Рестрепо (Чили), Раул Чападо (Испания), Адил Сумаривала (Индия) и Джаксън Тувей (Кения).

59-годишният Бубка не издигна своята кандидатура на тези избори. Той е заемал различни позиции в организацията от 2001 година насам. От 2005-а до 2022-а е президент на НОК на Украйна. В момента украинецът е член на Международния олимпийски комитет.

Украинецът е олимпийският шампион на овчарски скок от Сеул 1988. Освен това има шест златни медала от Световни първенства на открито и четири от шампионати на планетата в зала.

Конгресът в Будапеща предхожда световното първенство в унгарската столица, което започва в събота и продължава до 27 август. На него ще участват 2000 атлети от 200 държави, които ще спорят за 49 комплекта медали. БНТ ще излъчва шампионата на живо!

В надпреварата няма да участват спортисти от Русия и Беларус заради военната инвазия с Украйна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билетите за мача реванш между Левски и Апоел Беер Шева са изчерпани
Билетите за мача реванш между Левски и Апоел Беер Шева са изчерпани
Временни затруднения в метрото днес - мотриса влязла в “ръчен режим”
Временни затруднения в метрото днес - мотриса влязла в “ръчен режим”