НОВИНИ

Лоренцо Мичели: Трябва да се класираме за втория групов етап на Световното

Лоренцо Мичели
Снимка: БФВ, cev.lu
bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 20.09.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол за жени Лоренцо Мичели разкри, че отборът се цели във втория групов етап на световното първенство.

Волейболистките на България тръгват за Световното след две победи над Южна Корея.

"Двете контроли срещу Република Корея по никакъв начин не променят очакванията ни за световното първенство. Целта ни в тези два мача бе да проверим какво точно е нивото ни на физическа подготовка. Проверихме и ритъма си по време на дългите разигравания, защото срещу подобен опонент една точка може да продължи до 40 - 50 секунди. Тяхната защита предполага подобни разигравания. Такива срещу са полезни, когато искаш да намериш точния момента да завършиш точката, да контролираш емоциите си. Победите също повдигат духа. "Ние много добре знаехме, че Република Корея не е най-опасният отбор, когато говорим за брейк точки, защото не са толкова високи. Състезателките ни се познават от доста време, но винаги е хубаво, когато понатрупаш малко самочувствие преди подобни важни състезания и го направиш с няколко победи", сподели той след успеха.

Първите четири тима от всеки поток се класират за следващия етап на турнира.

"Първата групова фаза е достатъчно трудна сама по себе си, но не бих казал, че сме притеснени. Ако говорим за цели, трябва да се класираме за втория групов етап. Нататък целта преминава в мечта. Желая да стигнем до 1/4-финалите, но за целта ни трябва самоувереност, късмет и добро стечение на обстоятелствата. Виждам, че имаме сили да се борим с другите отбори. Нито сме в ролята на фаворити, нито в ролята на аутсайдери. Дори напротив - ако момичетата успеят да разберат собствените си сили, то постепенно вероятно ще започнат да трупат самочувствие и от само себе си другите отбори ще започнат да гледат на нас, като на фаворит", добави той.

Заради контузия от групата за Мондиала отпадна титулярното либеро Жана Тодорова.

"Планът за Елица Атанайсийевич бе да играе само в два от геймовете днес. Световното първенство е прекалено близо и не бива да рискуваме необосновано с нея. Тя е звездата в нашия състав. Просто трябва да сме по-внимателни. В подобни контроли няма значение какъв е резултата. Качеството отстъпва място, искахме да играем повече време, за да проверим състоянието на всички състезателки. Жана Тодорова отпада и Мила Пашкулева ще я замени. В крайна сметка ние сме работили в тази посока, за да имаме алтернатива на Жана на поста либеро. В подобна деликатна ситуация, далновидността ще ни се отплати, защото имаме план Б. Пашкулева може да не се чувства като лидер на този отбор, но това което видях, ме кара да съм обнадежден", допълни той.

България започва участието си на световното първенство в Полша и Нидерландия тази неделя, като първото изпитание за отбора ни е Германия.

"Не бива да забравяме, че старта на световното първенство е изключително важен. Това, което ще направим срещу Германия в неделя, в старта на груповата фаза, може действително да предопредели съдбата ни напред в турнира", завърши той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Михаил Станчев: Нощите в Харков вече са по-спокойни
Проф. Михаил Станчев: Нощите в Харков вече са по-спокойни
Започва фестивалът "Златна роза"
Започва фестивалът "Златна роза"