Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Лукойл" прехвърля цялата си икономическа дейност в България

от БНТ
16:02, 21.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"С ръководството на "Лукойл" постигнахме договореност от 1 януари 2023 година да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, приходите, всички данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария", заяви на брифинг транспортният министър Христо Алексиев. По думите му, според разчетите, може да се разчита на приходи в бюджета в хазната от "Лукойл" в размер на 100 милиона. С тези средства ще бъдат компенсирани най-уязвимите групи в страната, допълни Христо Алексиев.

Вижте и още в репортажа на Ирина Цонева.

Той добави, че мярката 25 стотинки за литър гориво не е била съвсем справедлива, но ще продължи да действа.

"Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите", коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той подчерта, че това ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.

Председателят на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов заяви, че е необходимо да се промени бизнес схемата в България. Отбеляза, че с днешното споразумение значително ще се увеличат постъпленията в българския бюджет, както и работните места от 1300 на 10 000.

"Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за внос на суров петрол. Това, което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата няма да ги има", каза още транспортният министър Христо Алексиев.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова проведоха среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас" в Министерския съвет.

От страна на "Лукойл" в разговорите участваха председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов, Андрей Матюхов, генерален директор на "Лукойл България" и Александър Величков, юрисконсулт на "Лукойл България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд открива нов фен магазин в центъра на Пловдив
Ботев Пд открива нов фен магазин в центъра на Пловдив
Истории около Световната купа: Строители на футболните стадиони (видео)
Истории около Световната купа: Строители на футболните стадиони (видео)