НОВИНИ

Президентът ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори януари и февруари

bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 21.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе консултации с "Демократична България" на "Дондуков" 2. Той заяви, че е готов да връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори през януари и февруари.

Вижте и още в репортажа на Вера Александрова.

"След изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и да се даде време партиите да се отдалечат от агресивната политическа риторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат консултациите във времето и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период - януари и февруари. А това изисква несъмнено забавяне", подчерта президентът.

Радев уточни, че при едни нови предсрочни избори, рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Отново подчерта, че е готов да връчи третия мандат след Нова година, за да има избори през март. "Но силно се надявам да не стига до трети мандат", добави Румен Радев.

Държавният глава отново отбеляза, че наред с най-важната задача - съставяне на правителство, пред парламента стоят и други важни задачи - по неотложни закони, по Плана за възстановяване и устойчивост, по попълването на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат.

"Няма малки и големи партии, няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии", посочи Румен Радев - президент на Република България.

За това какви са шансовете за съставяне на правителство, Христо Иванов изтъкна, че такова може да бъде съставено трудно. И аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставяне на кабинет.

Снимки: Десислава Кулелиева

"За да бъде стабилно управление се изисква такова поставяне на приоритети и създаване на такава конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта. Ясно е, че трайно българската политическа система върви към раздробяване. И не можем да очакваме нито в този парламент, нито в следващите парламенти, изникването на един субект, който да поеме цялата власт в себе си. Ключът от тук нататък винаги ще бъде диалога и търсене на някакви форми за сътрудничество. Но много е важно това да бъде безпринципно", посочи Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

Христо Иванов: Трябва да положим усилия за правителство на реформите, а не на реванша

По думите му за ДБ има три основни приоритета - съдебна реформа, ясно отношение към въпросите на сигурността с оглед и на конфликта в Украйна, и разумен икономически курс, насочен към грижи за тези, които имат нужда от помощ, но и условия за растеж, инвестиции и конкурентоспособност.

Досега държавният глава проведе консултации с първата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и разговори с "Продължаваме Промяната", както и с ДПС. Разговор имаше и с групата на "Възраждане" и с "БСП за България".

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата до край и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два от съперниците на България за Евро 2024 завършиха годината с победи
Два от съперниците на България за Евро 2024 завършиха годината с победи
Сутрин със световното по футбол - 21.11.2022 г.
Сутрин със световното по футбол - 21.11.2022 г.