НОВИНИ

Емил Нешев, ПСС: Според мен Сашко е бил в планината през цялото време и се е крил от хората

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 21.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Според мен Сашко е бил в планината през цялото време, но се е крил от всички хора, които са го търсили поради естеството на заболяването му. Това заяви в "Денят започва" директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Детето се е движило през цялото време, което е затруднило доброволците, но за него е било жизненоважно, за да запази телесната си температура. Откриването на Сашко е отнело толкова време заради липсата на информация и невъзможността да се направят по-точни прогнози, посочи Нешев.

Той обясни, че доброволците от спасителната служба не са били извикани, а са се организирали сами след публикациите за изчезването на Сашко в социалните мрежи.

"Това са най-трудните за провеждане акции - за издирване на изчезнали. До голяма степен сами се организирахме, виждайки през Фейсбук. В събота - първия ден след изгубването, бяхме вече на терен. Това е и един от основните ни проблеми - толкова късно да пристигнем на мястото".

Това е затруднило издирвателните кучета, които са най-ефективни, когато са на мястото максимално бързо, посочи Нешев.

ВСИЧКО ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО В ПЕРНИК ДЕТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

"Забавянето от 20 часа и наличието на толкова много хора в района до голяма степен затрудни издирването от наша страна. В понеделник казахме на полицията, че ни трябва малко повече информация и това се оказа решаващо в случая - в един момент решихме, че може и по-рано да се е случило изчезването и в светлата част на денонощието детето да е преминало билото на планината и да е навлязло в южната част".

Емил Нешев обясни, че заедно с доброволците Милко Михайлов и Веселин Георгиев от клуба по делтапланеризъм са направили анализ кои терени да обходят.

"Преценихме, че ако детето е достигнало до южните склонове на планината и там е било подплашено от хората, то тогава трябва да насочим вниманието си точно натам. Идеята беше обща и точните зони, които трябваше да претърсим, ги установихме, след като нанесохме на картата всички GPS локации".

Той е удивен, че Сашко е оцелял толкова време в такива условия.

"Трудно можем да отговорим на въпроса откъде си е набавял храна, предполагам само, че може да се е хранил с диви плодове. Отделно от всичко това доброволци бяха оставили в района кроасани с бутилки вода. Не е невъзможно и тях да е намирал, макар че се съмнявам да е излизал на такива места", коментира Емил Нешев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Еквадор по време на мача с Катар: Искаме бира!
Феновете на Еквадор по време на мача с Катар: Искаме бира!
Директорът на "Пирогов": Сашко е в добро състояние, ще бъде преместен от реанимация в самостоятелна стая
Директорът на "Пирогов": Сашко е в добро състояние, ще бъде преместен от реанимация в самостоятелна стая