Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Елена Йончева: Причините за неприемането на България в Шенген са чисто политически

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 21.11.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

България е изпълнила всички критерии за приемането ни в Шенген, което се признава от всички държави членки, донякъде и от Нидерландия. Но въпреки всичко, за да влезем в Шенген, трябва всичките 27 държави да гласуват "за". Считаме, че е несправедливо отношението към България, включително и към Румъния. Това каза в специално интервю за "Денят започва" Елена Йончева, депутат в ЕП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

По думите ѝ причините за нашето неприемане в Шенген в момента са чисто политически. Тя коментира и проблема с мигрантския натиск, като заяви, че Европа определено го е подценила през последните години, тъй като не е имало изградено законодателство, което да позволи ЕС да се справи с тази огромна бежанска вълна.

Припомни, че в предишните години ЕС е имал и все още има обща политика, касаеща проблема с миграцията.

"Европейският съюз обаче не беше готов за големия наплив на бежанци през 2015 - 2016 г. Затова държавите, които са външни граници на ЕС като България, Гърция, Малта, Италия, поемат цялото бреме, цялата отговорност, което не отговаря на философията на Европейския съюз, където има споделена солидарност. Председател съм на групата по новото законодателство по предоставяне на убежище и миграция. Това е една група, която трябва да координира политиките на целия ЕП по законодателните промени, свързани с даване на убежище и миграция, което ще позволи България да не поеме цялата тежест", коментира тя.

Йончева е категорична, че държавите членки на Европейския парламент трябва да бъдат убедени от необходимостта от реализацията на този механизъм, тъй като останалите държави в ЕС трябва да поемат отговорност наравно с държавите, които се намират на външните граници. В това трябва да бъде убеден и Съветът. "Против" са държавите, които се намират във вътрешността на ЕС, защото за тях е по-приемливо отговорността да поемат държавите на външна граница - в случая България, Гърция, Малта.

Според тези страни е достатъчно да се дават повече средства на държавите, разположени по външните граници, и те сами да се справят с проблема. Елена Йончева уточни:

"Ние не искаме Брюксел да ни дава някакви пари и ние да се оправяме на място. Бихме искали цялата тази отговорност да бъде разпределена, да има механизъм за релокация, който не е задължително да бъде свързан с даване на средства."

В момента има действаща Агенция за бежанците за Малта, което е важно за България, защото в резултат на новите правомощия на тази агенция ще се изграждат бежански лагери извън ЕС, ако има бежански поток. Идеята е да има лагери в държавите по пътя между Афганистан и България, например. Йончева допълни, че започването на работа на тази Агенция в началото на 2022 г. е в резултат на нейните усилия и тези на нейния екип.

Коментира темата с оградата по границата ни с Турция. Категорична е, че каквито и огради да строим, не можем да спрем бежанския поток, ако има чужда злонамерена воля този бежански поток да влезе в България. Затова трябва да бъдем осигурени с други механизми, за да се справим с такива проблеми, ако се появят и в бъдеще.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Катар призна: Еквадор заслужаваше победата
Селекционерът на Катар призна: Еквадор заслужаваше победата
Феновете на Еквадор по време на мача с Катар: Искаме бира!
Феновете на Еквадор по време на мача с Катар: Искаме бира!