НОВИНИ

"Лукойл" за концесията на "Росенец": Изпълнявали сме задълженията си съгласно договора, сключен с България

лукойл концесията росенец изпълнявали сме задълженията съгласно договора сключен българия
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 20.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще съди всички, които твърдят, че компанията работи в разрез с европейското законодателство и по този начин увреждат репутацията на дружеството. Това обявиха от рафинерията в официална позиция до медиите.

В нея се казва, че дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен през 2011 г. за 35 години, затова не виждат причина за развалянето на договора.

От рафинерията също така припомнят, че държавните органи непрекъснато и редовно осъществяват контрол върху дейността на компанията и досега не са открити нарушения. Отхвърлят твърденията за политическа обвързаност.

Ето цялата позиция на дружеството:

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал "Росенец" не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 г. за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.

Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал "Росенец", народните представители могат да поискат от Държавна Агенция "Митници".

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.

Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал "Росенец". Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севиля спечели първото издание на Чалъндж къп
Севиля спечели първото издание на Чалъндж къп
Шефът на "Гранична полиция": Влизането на хеликоптера с наркотици в Турция е от гръцко-турската граница
Шефът на "Гранична полиция": Влизането на хеликоптера с наркотици в Турция е от гръцко-турската граница