НОВИНИ

Любослав Костов, КНСБ: Дефицит от 3% е възможен, но да не е за сметка на всички икономически субекти

bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 18.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджет с 3% дефицит е възможен, но това да не е за сметка на всички икономически субекти. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" д-р Любослав Костов - главен икономист на КНСБ. Според него има буфери по линия на капиталовата програма, както и завишени приходи.

“Първо трябва да гарантираме тяхното адекватно финансиране, независимо дали са в бизнеса или са домакинства, да компенсираме инфлацията там, където не е компенсирана, като вземем предвид и прогнозираната за тази година, и след това да видим колко ще е дефицитът. Аз не искам да робуваме на конкретно число - това няма голямо значение. Трябва да сме обгрижили всички структури на икономиката, най-вече в нейната социална инфраструктура”, обясни той.

В капиталовата програма има 10 млрд. лева, от които все още не е изхарчена и 1/4, а вече сме в средата на годината, изтъкна той. Според него е очевидно, че инвестиционни проекти за такива пари няма.

“Така че поне 2 - 3 млрд. икономии оттам ще се намерят. В последните 10 години капиталовата програма служи за буфер - нито една година не се е изпълнила. Обикновено се разходват 60 - 65% от това, което се планира, и всяка година финансовият министър отчита преизпълнение на дефицита - излишък или балансирано салдо, което по същество е грешно”, изтъкна Костов.

Той изрази надежда, че финансовият министър Асен Василев ще аргументира правилно тези 3%, без да ощети нито една социална група.

“Надявам се да има мнозинство, което да приеме компенсацията на загубената покупателна способност, защото това е най-важното - те са избирали политиците”, отбеляза той.

Според него още утре ще започнат разговорите за новия бюджет, защото са необходими поне пет седмици за всички четения и обсъждания, за да бъде приет до края на юли.

Какво още каза главният икономист на КНСБ вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови възможности за изучаване на китайски език и култура в Благоевград
Нови възможности за изучаване на китайски език и култура в Благоевград
Алиса Сусанина в предаването "Аз съм"
Алиса Сусанина в предаването "Аз съм"