НОВИНИ

Люис Хамилтън е дисквалифициран от квалификацията в Бразилия

Люис Хамилтън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 13.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън беше дисквалифициран от квалификацията за Гран при на Бразилия, кръг от шампионата във Формула 1.

Причината е наказание, заради разследването от страна на Международната автомобилна асоциация (ФИА) на седемкратния световен шампион за възможно нарушение на системата за намаляване на съпротивлението (DRS) след петъчната сесия. Разстоянието между двете плоскости е строго определено, но според стюардите има техническо нарушение в този случай.

След проверката се оказало, че разликата е по-голяма във външните участъци на крилото от максимално разрешеното разстояние от 85 мм.

От тима обаче обвиняват Макс Верстапен за проблема, че го е повредил с пръстите си. Официалните лица са изследвали частта и са на мнение, че има умисъл да се постигне по-широк отвор от допустимия, а допирът на Верстапен не го е причинил.

Освен това Люис Хамилтън има санкция от пет места за неделното състезание.

Той губи полпозишъна си за спринтовото състезание, което спечели вчера. Това означава, че Хамилтън ще започне "спринта" от последното място.

В същото време Макс Верстапен беше глобен с 50 000 евро за това, че е докоснал болида на Люис Хамилтън след квалификацията на пистата Интерлагос в Бразилия.

Решението за дисквалификацията на Хамилтън е сериозен удар върху надеждите му за титлата, тъй като сезонът върви към кулминацията си. Британският пилот изостава от Верстапен с 19 точки.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жалби и притеснения в СИК-овете след решението за преброяването на разписките (ОБЗОР)
Две жалби и притеснения в СИК-овете след решението за преброяването на разписките (ОБЗОР)
Франция отбелязва шест години от "Батаклан"
Франция отбелязва шест години от "Батаклан"