НОВИНИ

Люис Хамилтън прекъсна сушата от два сезона без победа във Формула 1 на домашната писта "Силвърстоун"

Втори остана световният шампион Макс Верстапен, а на трета позиция финишира още един британец Ландо Норис. 

люис хамилтън прекъсна сушата два сезона без победа формула домашната писта силвърстоун
Снимка: X / @F1
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:00, 07.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели Гран при на Великобритания на пистата "Силвърстоун" във Формула 1. Това бе рекордна девета победа на тази писта за седекратния световен шампион, както и негова 104-та в кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на 2021 година в Саудитска Арабия. Той спечели пред близо 480 хиляди зрители, които гледаха състезанието по време на уикенда.

Втори остана Макс Верстапен от Нидерландия с Ред Бул, който завърши на по-малко от две секунди зад победителя, а на трета позиция финишира британецът Ландо Норис с Макларън.

Гран при на Великобритания на пистата "Силвърстоун" започна добре за световния шампион, стартирал от четвърта позиция, който влезе добре в първите завои и успя да изпревари Норис, като мина на трето място. Пилотите на Ферари - Карлос Сайнц и Шарл Льоклер, също успяха да спечелят спрямо стартовите си позиции.

В 16-та обиколка Ландо Норис успя да си върне позицията от Верстапен, което предизвика аплодисментите на местната публика.

Малко по-късно Хамилтън изпревари съотборника си Ръсел и стана нов лидер в състезанието. Това продължи много кратко под изсипващия се дъжд, като скоро на първите две места излязоха пилотите на Макларън Норис и австралиецът Оскар Пиастри.

В 27-та обиколка дъждът над пистата се засили и голяма част от болидите влязоха в питбокса за смяна на гумите, като първи сред тях бяха трикратният световен шампион и Карлос Сайнц. Лидерът Пиастри направи една допълнителна обиколка под дъжда с гуми за сухо време и загуби от преднината си. Наложи се и той да влезе в бокса и излезе на шеста позиция. Много изостана и Льоклер, който също влезе в бокса за смяна гуми.

Проблем с колата спря Джордж Ръсел, на когото му се наложи да влезе в бокса, а след това отпадна и от състезанието.

Последваха нови размествания, като седемкратният световен шампион излезе начело десетина обиколки преди края, като зад него останаха Норис и Верстапен.

В края на състезанието пилотът на Ред Бул атакуваше ожесточено второто място на британеца, като разликата между двамата бе по-малко от секунда. Изпреварването стана четири обиколки преди края, като нидерландският пилот излезе втори.

В крайна сметка победител бе Люис Хамилтън, който трудно скри сълзите си след края на състезанието пред родна публика, а впоследствие се хвърли в прегръдките на баща си и майка си.

Следващото състезание е Гран при на Унгария на 21 юли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова: Тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница
Стефка Костадинова: Тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница
Нидерландките извоюваха златото от ЕП по плажен хандбал за юноши и девойки във Варна
Нидерландките извоюваха златото от ЕП по плажен хандбал за юноши и девойки във Варна