НОВИНИ

Майк Помпео: България трябва да играе ключова роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа

живо бившият държавен секретар сащ майк помпео посещение нас
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 31.08.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият държавен секретар на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп - Майк Помпео, днес е на посещение в България. Той е в страната ни по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

"Аз като държавен секретар съм сигурен, че България трябва да играе ключова роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа. Вие имате ролята да сте много важен партньор във възстановяването на Украйна. И когато това бъде завършено, то ще бъде също заслуга на България. Страната ви трябва да се превърне в ключов енергиен център. Ние трябва да се изправим срещу Русия и да продължим да съграждаме Украйна. Путин демонстрира, че неговата военна сила не е толкова голяма, колкото енергетиката. Въпросът за енергетиката също е ключов за България. Зависимостта от енергетиката се отнася и до нас, защото нашите проучвания и бизнес, изграждането на тръбопроводи, са неща които са необходими на целия свят", заяви Майк Помпео.

"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза още Помпейо. По думите му, фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА поздрави Любослав Пенев за рожденния му ден
ЦСКА поздрави Любослав Пенев за рожденния му ден
Сестри Стоеви загубиха още на старта в Осака
Сестри Стоеви загубиха още на старта в Осака