НОВИНИ

Малко известни факти за Великден

известни факти великден
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:48, 02.05.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Великден е наричан "Празник на празниците", честван от православните християни в цял свят. Макар за този светъл ден да знаем толкова много, още от ранна детска възраст, има факти, които остават малко известни за вярващите. Ето някои от тях:

Какво означава "Пасха"

Великден-Пасха на древногръцки означава "да страдаш". Това е най-светлият и щастлив празник за всеки православен човек, но напомня за страданието, което Христос приема заради всички нас - грешните деца на Бог.

На Великден не се посещават гробища

Това е светъл и положителен празник, следователно скръбта и негативизмът в този ден са строго противопоказни. Църквата забранява посещаването на гробища, защото има специални дни за това.

Благодатният огън може да не дойде при вярващите

Всяка година в Йерусалим, в църквата при Божи гроб, се самозапалва огън, който се нарича изпълнен с благодат. Ако това не се случи, това ще е знак, че краят на света наближава.

Само около 2% спазват изцяло Великия пост

Оказва се, че само около 20% от вярващите спазват пости преди Великден в една или друга степен. Много малко спазват поста изцяло, според всички правила - около 2% от общия брой православни християни.

Помагайте, дарявайте

В самия ден на Великден и през следващата седмица след него е обичайно да се отделя време и средства за благотворителност. Важно е да помогнете на нуждаещите се с каквото можете. Състраданието и добротата към другите ще помогнат за привличането на Божията благодат.

Материалното разхищение

Всяка година в навечерието на Великден човечеството харчи между 20 и 30 милиарда долара за храна, подаръци и подготовка за празника като цяло. Повече хора харчат повече само преди Нова година.

Кога съвпадат католическият и православният Великден

Случва се понякога католическият Великден да съвпадне с православния. Според църковните календари през следващите 20 години този светъл празник ще бъде честван от католици и православни заедно през 2025, 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се завърща на корта днес на "Чалънджър" турнир в Италия
Димитър Кузманов се завърща на корта днес на "Чалънджър" турнир в Италия
Северна Корея обвини Джо Байдън в провеждане на "враждебна политика"
Северна Корея обвини Джо Байдън в провеждане на "враждебна политика"