НОВИНИ

Манчестър Юнайтед е похарчил най-много за трансфери през последното десетилетие

манчестър юнайтед похарчил трансфери последното десетилетие
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:37, 07.02.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Манчестър Юнайтед е похарчил най-много средства за трансфери от всеки друг клуб в топ 5 на европейските първенства за последното десетилетие.

„Червените дяволи“ са регистрирали 903 млн. паунда нетни разходи по време на изминалите десет сезона – похарчвайки 1.3 млрд. паунда и възвръщайки 395 млн. паунда от продажба на играчи според ново проучване, публикувано от "Football Observatory".

По отношение на нетни разходи, Юнайтед са пред клубове като Манчестър Сити (826.6 млн. паунда), Пари Сен Жермен (790.4 млн. паунда) и Барселона (546 млн. паунда) – всички те са печелили пет или повече шампионски титли на страните си по време на този период, в сравнение с единствата титла на манчестърци от сезон 2012/13.

Любопитното е, че Арсенал заема петата позиция в списъка, пред Ювентус (471.2 млн. паунда) и Милан (362.9 млн. паунда), докато триото от Висшата лига Евертън (360.4 млн. паунда), Астън Вила (356.2 млн. паунда) и Челси (346.9 млн. паунда) довършват топ 10. Уест Хем, Ливърпул, Нюкасъл, Тотнъм, Кристъл Палас, Лестър, Брайтън и Уулвърхемптън също влизат в топ 20.

От другия край на скалата, отборите от Лига 1 Лил (-293.2 млн. паунда) и Лион (-207.5 млн. паунда) регистрираха най-високи приходи за десетилетието, като Лил пребори ПСЖ за титлата във вътрешния шампионат миналата година. 46 от 98-те клуба са сред печелившите, като Дженоа, Удинезе, Аталанта, Монпелие и Атлетик Билбао са сред тези, които са най-много на печалба.

От гледна точка на първенствата, клубовете от Висшата лига имат нетни разходи от общо 5.7 млрд. паунда за последното десетилетие – шест пъти повече от следващия го в класацията Серия А, и над 12 пъти повече от общата похарчена сума от клубовете в Бундеслигата. Междувременно, настоящите клубове от Лига 1 са регистрирали нетна печалба от трансферни сделки за последните десет години с впечатляващите 187.3 млн. паунда на плюс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Димитров ще играе в шампиона на Румъния
Кристиян Димитров ще играе в шампиона на Румъния
10-и ден на протести в Отава заради ковид ограниченията
10-и ден на протести в Отава заради ковид ограниченията