НОВИНИ

Манолова: София може да остане без парно и топла вода

манолова иаос подновила комплексното разрешително топлофикация
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 31.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" алармира за това, че Изпълнителната агенция по околна среда не е подновила комплексното разрешително на столичната "Топлофикация" заради неизпълнение на изискванията за емисиите, които дружеството отделя и по-специално за азотните оксиди. Без комплексно разрешително "Топлофикация София" няма право да работи. Това заяви на брифинг в парламента Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По думите ѝ това означава, че 405 000 домакинства в София или близо един милион столичани ще останат без парно и без топла вода за следващия отоплителен сезон.

Комплексното разрешително не е подновено вече един месец. Манолова е попитала министъра на околната среда и водите какви действия ще предприеме министерството. Тя заяви, че от две седмици няма никаква реакция от нито една институция.

"Министърът на околната среда обясни, че няма право да пренебрегва рисковете за мръсен въздух за столичани, че България е в наказателна процедура, плащаме глоби и санкции на Европейската комисия заради фините прахови частици, сега с добавката на азотни окиси, проблемът става огромен", обясни Мая Манолова.

"Въпросът тук е дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина в предстоящата кампания, защото със сигурност те залагат икономическа мина за столичани, които смятат заради бездействието си да оставят без парно и топла вода от 1 октомври за следващия отоплителен сезон", допълни тя.

Манолова заяви, че компенсирането на парното отопление с такова през ток ще натовари изключително много електропреносната мрежа и би могло да доведе до режим на тока в столицата. По думите ѝ отоплението на ток ще струва средно по 1152 лв. на домакинство за отоплителен сезон - с 500 лева повече отколкото парното.

Парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще поиска изслушване на кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния съвет Елен Герджиков и на изпълнителния директор на "Топлофикация София" Александър Александров през следващата пленарна седмица, за да разяснят какви действия смятат да предприемат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от Топ 20, двама шампиони и носител на титла от Шлема на Sofia Open 2021
Трима от Топ 20, двама шампиони и носител на титла от Шлема на Sofia Open 2021
Кирил Петков: Няма да коментирам бъдещ политически проект, докато съм министър
Кирил Петков: Няма да коментирам бъдещ политически проект, докато съм министър