НОВИНИ

Мануел Марков: Всички академии в Европа знаят за турнира „БУБА Къп Емануил Божков“

БУБА Баскетбол е домакин на турнира в зала „Триадица“, участие в който ще вземат тимовете на испанския Валенсия, гръцкия Арис, сръбския ФОКА (Крагуевац) и австрийския Виена Юнайтед.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
14:26, 28.09.2023
Чете се за: 10:50 мин.
Спорт
мануел марков
Слушай новината

15-тото поредно издание на един от малкото международни турнири за 12-годишни момчета у нас – „БУБА Къп Емануил Божков“ стартира днес. Столичният клуб ще приеме в зала „Триадица“ тимовете на испанския Валенсия, гръцкия Арис, сръбския ФОКА (Крагуевац) и австрийския Виена Юнайтед.

В първия мач от програмата един срещу друг се изправят възпитаниците на Емилия Кръстева и момчетата от тима на Валенсия. Срещата започва в 18:15 ч.

По повод турнира разговаряме с един от главните действащи лица по организацията на „БУБА Къп Емануил Божков“ и треньор в детско-юношеската школа на БУБА Баскетбол Мануел Марков.

- Господин Марков, как успява клубът да запази турнира БУБА Къп толкова години?

- Наистина 15 години са много дълъг период от време и в България не сме свикнали да виждаме дадено събитие, камо ли детски турнир да има такава история. БУБА Баскет винаги е успявал благодарение на екипната работа и на това, че клубът се превърна в една общност. Много хора подценяват това, но аз съм радостен, че има толкова много хора около клуба – приятели, родители, играчи минали през школата, които винаги са готови да помогнат.

- А как се роди идеята за неговото създаване преди 15 години?
- Идеята се роди преди 15 години, когато участвахме на турнир в Болоня и решихме да направим наше събитие. Идеята беше да бъде за тази възрастова група, защото това е добър старт и дава мотивация на малките баскетболисти да се трудят и да тренират сериозно. Тогава ни подкрепи Емануил Божков, който хареса идеята и изискванията му бяха всичко да е на най-професионално ниво. След смъртта му, кръстихме турнира на негово име. С помощта на неговия син Георги и цялата фамилия Божкови продължаваме традицията.

- Радва ли се на интерес от страна на други отбори, по какъв начин избирате кои отбори да участват в турнира?
- Разбира се. След толкова години определено всички академии в Европа знаят за турнира и желаещи не липсват. Признанието, което получихме от ФИБА, включвайки надпреварата в официалния си календар също е нещо, което привлича отборите да участват. Избираме отборите след комуникация с тях. С повечето участници имаме дълготрайни партньорства и те ни връщат визитата и ни канят на гости. Това ни дава добра основа за международния календар с мачове, на което ние много държим.

- Кои отбори ще участват в турнира?
- Тази година имаме участник от Евролигата – Валенсия, които успяха да изградят една от най модерните баскетболни школи в Европа. Арис Солун – клубът, от който започна кариерата на Сашо Везенков. Виена Юнайтед – един доста развиващ се клуб, с който работим много добре. И разбира се нашите сръбски приятели от Крагуевац.

Стана ясна програмата на турнира по баскетбол "БУБА Къп Емануил Божков"

- Кое е най-хубавото нещо, което се чували за турнира?
- Много хубави отзиви съм чувал. Моето мнение е, че един турнир трябва да бъде организиран на възможно най-високо ниво независимо дали е за 12-годишни деца или за мъже. Може би благодарение на тази наша философия всички участници остават доволни. Лично за мен най хубавата обратна връзка беше от Реал Мадрид, които останаха приятно изненадани и доволни от организацията.

- Кой отбор е участвал най-много пъти през годините?
Може би Фока Крагуевац – клуб, с който сме в много близки приятелски отношения и сътрудничеството ни е много по-голямо от конкретния турнир.

- Кой отбор е печелил най-много купи?
- Именно Фока Крагуевац.

- Как се посреща обаче от българската баскетболна общественост турнира?

- Срещаме доста добро отношение. Фактът, че в момента медия като Вашата проявява интерес е достатъчно доказателство. Благодаря на вас и на всички ваши колеги спортни журналисти за отразяването. Надявам се колегите от другите клубове да намерят време и да присъстват в залата, защото определено това, което ще видят ще бъде полезно за тях.

- А как се посреща от самите възпитаници на БУБА Баскетбол турнира?
Определено са много развълнувани. Всички тренират усилено, определено за тях това е нещо голямо. Емилия Кръстева достатъчно добре ги е убедила, че им предстоят мачове срещу много силни състави и всички трябва да са готови за това.

- Как преминава организацията по турнира тази година?
- Мисля, че се справям добре с организацията. Когато повече хора са въвлечени и обединени, нещата се случват по-лесно. Плюс това не го правим за първи път и сме добре подготвени.

- Кои момчета участвали в турнира, днес са в професионалния баскетбол?
- Иван Алипиев, Боби Младенов, Виктор Онудиуе от българска страна. Ненад Димитриевич и Михайло Йовичич от чужда.

Играчите на италианския Латина Иван Алипиев и Борислав Младенов пожелаха успех на турнира

- Какво носи на клуба този турнир като емоция?
- Турнирът носи много емоция, приятелства, нови сътрудничества. Определено имидж. Разбира се най-важното за нас е да носи радост на децата, които участват.

Александър Везенков с поздрав към участниците в баскетболния турнир "БУБА Къп Емануил Божков"

- Има ли деца желаещи да тренират баскетбол?
- Не можем да се оплачем от липса на интерес. Всеки ден приемаме нови желаещи. Опитваме се да им предоставим условия за развитие. Имаме страхотен екип, благодарение на който клубът ни е успешен.

- С какво играта баскетбол се харесва на децата и юношите?
- България има солидни традиции в баскетбола. Сега с Александър Везенков мисля, че все повече млади ще имат мечти и ще искат да се занимават с баскетбол. Определено играта е бърза и атрактивна, което привлича младите.

- Последната една година бяхте част от клуб в Люксембург, защо се върнахте у дома в любимия клуб?
- Независимо, че съм работил в Люксембург, винаги съм се опитвал да бъда полезен и да помагам на БУБА. Както казах в началото на разговора БУБА Баскет не е просто клуб, а едно семейство.

- Каква е разликата между българските деца и тези в Люксембург, които се занимават с баскетбол?
- Навсякъде по света децата са добри и интересни за работа. Трудно ми е да направя някакъв паралел. Може би българските баскетболисти са една идея по-фокусирани в тренировките и имат по големи мечти и амбиции, свързани с баскетбола.

- Има ли добри условия за баскетбол, въобще за спорт в Люксембург?
- Не мисля че може да има някаква база за сравнение. Определено като зали и условия за работа в Люксембург са доста напред. Все пак това е една от най-богатите държави в Европа. Също така начина на администриране на първенствата за подрастващи е коренно различен – отборите в Люксембург имат три пъти повече мачове през сезона, като програмата за целия предстоящ сезон е ясна в края на август. Това дава много свобода за работа и за планиране на тренировъчен процес и на участия в приятелски турнири. Мога да отбележа също, че родителите оказват голяма помощ, като доброволци в цялостната организация на клуба.

- Каква е мотивацията Ви да продължавате да се занимавате с детско-юношески баскетбол?
- Аз съм имал възможността да работя с мъжки и женски отбори, както и с национални гарнитури, но определено най-голямо удоволствие изпитвам да работя с подрастващи. Самите деца ме мотивират и съм сигурен, че докато съм на една вълна, като комуникация, ще се занимавам с това.

- Как ще призовете децата да тренират баскетбол, да спортуват въобще?
На първо място трява да знаят, че спортът е здраве. Определено за децата, които се занимават със спорт и учат сериозно се отварят много врати и възможностти за качествено обучение. За други, професионалният спорт също е възможен вариант. Но най-важно е да правят всичко с удоволствие и да се забавляват. Благодаря на БНТ за интереса към турнира!

Автор Вяра Илиева

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
81. СУ "Виктор Юго" в София ще бъде домакин на волейболен турнир за педагогически специалисти
81. СУ "Виктор Юго" в София ще бъде домакин на волейболен турнир за педагогически специалисти
Автомобил се преобърна в крайпътна нива в Силистренско, двама мъже загинаха
Автомобил се преобърна в крайпътна нива в Силистренско, двама мъже загинаха