Мария Габриел: Мобилните програми като "Еразъм +" ще бъдат отложени

от БНТ
08:46, 13.03.2020
5014
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Начинът за справяне с коронавируса е координирани действия, дисциплина, колективна отговорност и пълна мобилизация. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ българският еврокомисар Мария Габриел.

Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж: Ще покрием в максимален размер разходите по "Еразъм +" в тази ситуация, освен това ще предложим всички мобилни програми да бъдат отложени с 12 месеца, но никой няма да загуби своята възможност да натрупа опит или да сподели такъв. Важното е учителите и студентите да не се страхуват, че ще загубят възможността си да участват в програмата.

Предимството в момента е в онлайн обучението, във виртуалната реалност, категорична е Габриел. Ние сме финансирали над 2100 такива обекта, допълни еврокомисарят.

Време е за координация и наука, заяви еврокомисарят относно разработването на ваксина срещу коронавируса от европейските учени.

Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж: С екипа ми още януари месец обявихме първата покана с 10 милиона евро. Получихме 91 проекта, от които сме селекционирали 17. Поради високото качество на проектите мобилизирахме допълнително 37,5 млн. евро. От 4 март тези проекти вече са задействани, вчера се състоя първата видеоконференция с екипите.

И още - какъв е коментарът на Мария Габриел за предложението на американския президент Тръмп да забрани полетите от Европа за 30 дни, вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще има ли културни събития след извънредните мерки за коронавируса
Ще има ли културни събития след извънредните мерки за коронавируса
Спешните екипи са оборудвани за извънредни ситуации
Спешните екипи са оборудвани за извънредни ситуации