НОВИНИ

Марс и Юпитер ще се доближат необичайно близо една до друга

сонда откри скреж върховете гигантските вулкани марс
Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:02, 13.08.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Планетите Марс и Юпитер ще бъдат необичайно близо една до друга в сряда, съобщи АП. При наблюдение от Земята ще изглежда, че между тях може да се "побере" само парче Луна.

В действителност най-голямата планета в нашата Слънчева система - Юпитер, и Червената планета - Марс, ще бъдат на разстояние около 575 млн. км една от друга.

Двете планети ще достигнат минималното разстояние помежду си - една трета от един градус, през светлата част на денонощието в по-голямата част от Северна и Южна Америка, Европа и Африка, съобщи НАСА.

Най-добра гледка ще се разкрие в преди изгрев в източното небе, към съзвездието Телец.

Подобни планетарни съвпади се получават на около три години. Тези събития представляват любопитна и красива гледка за хората, които наблюдават небето и се чудят какви са двата ярки обекта, а целта на науката е да предвиди събитията за години напред, каза Джон Джорджини от лабораторията на НАСА в Калифорния.

Орбитите на Юпитер и Марс не са се доближавали толкова близо една до друга от 2018 г. Явлението може да се наблюдава отново през 2033 г. Най-голямата близост между двете планети за последните 1000 години е била през 1761 г. Тогава те са изглеждали като едно-единствено ярко небесно тяло. През 2348 г. двете планети отново ще бъдат толкова близо една до друга.

Тазгодишното доближаване на Марс и Юпитер един до друг съвпада с метеоритния поток Персеиди, един от най-ярките метеоритни дъждове през годината. За неговото наблюдение не са необходими бинокли и телескопи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи и медици спасиха 16-годишен сириец в безпомощно състояние
Полицаи и медици спасиха 16-годишен сириец в безпомощно състояние