НОВИНИ

Маршрутите за изпитите на кандидат-шофьорите вече се определят автоматично

маршрутите изпитите кандидат шофьорите вече определят автоматично
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 04.09.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Маршрутите при практическите изпити на кандидатите за водачи от днес се определят автоматично чрез електронна система. Тази мярка е част от политиките на правителството за подобряване на безопасността на движение по пътищата.

С внедряването на електронните маршрутни карти ще се повиши контролът от страна на държавата и ще се намали субективният фактор и възможностите за нерегламентирани практики, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.

Нови правила за взимане на шофьорска книжка - какво се променя?

Нововъведението предвижда преди началото на изпита електронна система автоматично да избере маршрут, по който кандидатът ще премине. Досега това се определяше от председателите на изпитни комисии, което поражда съмнения, че на някои кандидати се дават по-лесни маршрути. Приложението показва посоката на предстоящата и следващата маневра, като кандидатът няма да следи картата, а командите ще бъдат подавани от председателя на изпитната комисия.

Маршрутите са съобразени със законовите изисквания за подготовката на кандидатите. В началото на всеки изпит системата генерира задание, което включва определените в нормативната уредба елементи и чрез GPS се следи дали то се изпълнява.

Автоинструктор: Новите видеовъпроси в листовките за кандидат-шофьорите са от полза за тях

Всяка промяна на маршрута се регистрира и има възможност за последващ контрол. Допуска се промяна в предварително зададения път само при обективни причини – ремонт, промяна на организацията на движение, пътнотранспортно произшествие и др.

Председателят на изпитната комисия има задача да отбелязва в системата допуснатите грешки от кандидата, а в края на изпита системата определя резултата.

Новият модул е интегриран в съществуващата електронна система за практическите изпити, като за него не са изразходвани бюджетни средства и няма да доведе до допълнителни такси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данило Дончич е новият наставник на Локомотив София
Данило Дончич е новият наставник на Локомотив София
140 български издателства на Алеята на книгата в София (Снимки)
140 български издателства на Алеята на книгата в София (Снимки)