НОВИНИ

Мащабна акция срещу разпространението на детска порнография - има задържани

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:23, 18.11.2022 (обновена)
5488
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 13 души са задържани до момента за педофилия и десетки претърсени адреси в София, Варна, Хасково и други градове на страната. Мащабната акция срещу разпространението на порно клипове с непълнолетни се провежда от прокуратурата и Националното следствие. Един от уличените беше арестуван в апартамент в центъра на София. Други двама са задържани в Нови хан, научи "По света и у нас". Сред арестуваните са пилот, електрокарист и собственик на магазин. У тях са намерени клипове с брутални сцени на сексуално насилие на деца от 2 до 10 години.

Операцията срещу разпространението на детска порнография се провежда на територията на цялата страна. Акцията e по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват много прокурори и следователи от Националната следствена служба.

Рано сутринта са започнали претърсвания в жилища и офиси на десетки адреси в столицата, Варна, Хасково и други населени места. Педофилската мрежа е обменяла порнографски материали с деца. Децата са предимно от бивши съветски републики и Далечния изток, но се проверява и за български деца, жертви на сексуално насилие.

"Поздравявам прокурорите и следователите от отдел "Киберпрестъпления", които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография. Действията ни трябва да бъдат безкомпромисни, защото този род престъпления поставят под риск най-ценното за нас - нашите деца", каза главният прокурор Иван Гешев.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Билетите за Мондиала в Катар - най-скъпите за последните 20 години
Билетите за Мондиала в Катар - най-скъпите за последните 20 години
Температурни рекорди в Исландия
Температурни рекорди в Исландия