НОВИНИ

Мащабна стачка в британските железници на фона на рекордна инфлация

мащабна стачка британските железници фона рекордна инфлация
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:42, 01.10.2022
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Британските железници почти спряха работа днес, след като основните синдикати от бранша взеха решение за нов общ ден на протести с искане за повишаване на заплатите на фона на рекордна инфлация в страната, предаде Франс прес. Това е най-мащабната стачка от началото на годината досега.

За първи път тази година четири транспортни синдиката координират усилия за общ ден на протестни действия. Из страната ще пътуват едва 11% от влаковете, а много региони изобщо няма да бъдат обслужвани.

Генералният секретар на един от синдикатите Ар Ем Ти - Мик Линч се извини чрез Би Би Си на пътниците и мотивира стачката така: "Правителството предизвика този конфликт, като предложи в условията на инфлация да бъдат съкратени работните ни места, да се намалят нашите пенсии и нашите заплати".

Британските домакинства са изправени пред инфлация от близо 10 на сто и се чудят дали ще могат да се отопляват през зимата и дали ще могат да изплащат заемите си за жилище. Въпреки че бе обявено замразяване на тавана на цените в енергийния сектор, за година те нараснаха двойно и правителството, встъпило в длъжност преди по-малко от месец, е по-непопулярно от всякога.

Стачката може да възпрепятства пристигането в Лондон на феновете на "Арсенал" и "Тотнъм" в деня на дербито между двата футболни клуба. Тя се провежда и ден преди в Бирмингам да започне годишният конгрес на консервативната партия, а утре се очаква и Лондонският маратон, привличащ десетки хиляди хора в британската столица.

От юни насам железничари, докери, пощальони, адвокати и служители по чистотата засилиха стачните си действия с искания за по-високи заплати заради кризата с инфлацията и поскъпването на живота. Редица синдикати обявиха временно прекъсване на стачните прояви след смъртта на кралица Елизабет Втора, но след като тя бе погребана, те подновиха борбата с нови сили.

За идната седмица са насрочени нови стачки в железниците и в лондонското метро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Газпром" спря доставките на природен газ за Италия
"Газпром" спря доставките на природен газ за Италия
Изтичането на газ от "Северен поток 2" е спряло
Изтичането на газ от "Северен поток 2" е спряло