НОВИНИ

Мащабни протести в Далечния изток на Русия

мащабни протести далечния изток русия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:00, 25.07.2020
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Мащабни демонстрации се проведоха срещу централните руски власти в района на Хабаровск, Далечния изток на Русия. Поводът за тях беше арестът на популярния губернатор Сергей Фургал и назначаването на нов правителствен човек, който никога не е живял в този район.

Жители на Хабаровск, близо до границата с Китай, излизат по улиците всеки ден от 9 юли, заради ареста на Сергей Фургал, който е обвинен в убийство и отстранен от поста. Това са едни от най-мащабните демонстрации срещу Кремъл през последните години. Руските власти твърдят, че протестите са подкрепени от привърженици на опозицията.

Протестиращите маршируваха по улиците на Хабаровск, носейки знамена на региона и транспаранти срещу руския президент Владимир Путин, а шофьорите на автомобили ги поздравяваха с клаксони. Граждани се събраха пред седалището на регионалните власти, скандирайки "Свобода!" и "Путин, подай оставка!"

Сергей Фургал е обвинен в убийство, за което се твърди, че е извършил преди повече от 15 години, докато е бил бизнесмен.

Привържениците му вярват, че Кремъл се опитва да го неутрализира, защото е противник на управляващата от Путин партия Единна Русия. Фургал е член на партията ЛПДР и той вече победи веднъж кандидата на Кремъл за губернатор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха скелет на мамут в Сибир
Откриха скелет на мамут в Сибир
Започва фестивалът "Дни на класиката" в Балчик
Започва фестивалът "Дни на класиката" в Балчик