НОВИНИ

Маските вече са задължителни на открито на Халкидики и Миконос

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 21.08.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

От днес влизат в сила нови мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 в Гърция. На Халкидики и на Миконос носенето на маски е задължително не само на закрити, но и на открити места. В заведенията за хранене на една маса се допускат до четирима души.

Българските туристи, решили да почиват в Гърция, разказаха, че следят за мерките, които поетапно се въвеждат в курортите в страната заради коронавируса.

"Със сигурност на никой не е приятно да е с маска на открито, ясно е, че е горещо. Гърция мисля, че доста бяха смекчили всички ограничения и в момента, в който очевидно се налага да ги въведат отново, явно има причина за това."

"Всяко правителство би трябвало да бъде отговорно, така че мерките, които взимат, са адекватни."

На Халкидики и на Миконос са забранени партитата, търговските панаири, пазарите на открито, както и събиранията на повече от 9 души на едно място.

Анастасис Дактилидис, управител на плажен комплекс, Миконос: "Взимаме всички предпазни мерки. Мерим температурата на всеки, който влиза в комплекса, на плажа, в бара и ресторанта. Пазим социална дистанция и уведомяваме клиентите, че вече са длъжни да носят маски навсякъде."

След въведения задължителен отрицателен PCR тест от гръцка страна туроператори от Благоевград са спрели да правят организирани екскурзии, а индивидуалните резервации за септември се анулират.

Таня Пенчева - служител в туроператорска агенция: "В този случай звъним веднага на нашите партньори в Гърция. Разпитваме какво е положението, казваме на клиентите и вече те сами да си преценяват, защото ние не поемаме тази отговорност какво ще бъде към момента на датата на заминаване."

За да привлекат туристи от България, хотели в Гърция предлагат възможността да заплатят половината от цената на задължителния PCR тест или една безплатна нощувка. А от около месец българските туроператори организират тридневни почивки на нашето Черноморие.

Автор: Йорданка Бакалска, Феодор Сургов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК иска Навални да бъде лекуван в Берлин, Русия отказва
ЕК иска Навални да бъде лекуван в Берлин, Русия отказва
ВАП откри нови нарушения на плажовете в Русалка
ВАП откри нови нарушения на плажовете в Русалка