Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Масови проверки за алкохол и наркотици в МВР

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:15, 13.10.2022
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Трима шефове на районни управления и бивш ръководител на Сектор КАТ присъстват в доклада за разследването за осигуряването на "полицейски чадър" над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени.

Това заяви в "Денят започва" служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

МВР започва масови проверки за употребата на алкохол и наркотици сред полицаите. Ще се тестват всички служители на реда, които се качват в служебен автомобил - при застъпване на смяна и при приключването на работния ден. На по-следващ етап проверките ще обхванат и останалите служители на МВР.

"Повтаря се мантрата, че са зачестили случаите със служители на МВР, които правят едно или друго. Не са зачестили, а зачестиха случаите, в които ги хващат. Това е първата система в България, която намери сили да започне да се чисти. Не ми е известно следовател или прокурор да е заловен да прави каквото и да е. МВР е първата система, намерила сили да се освободи от хората, които петнят името на системата. До вчера тези служители не се опитваха да се скрият, а вадеха служебните си карти и минаваха безпрепятствено. Сега не смеят да си вадят служебните карти. За да ги няма тях, трябва да бъдат заловени, уличени и наказани", каза Демерджиев.

Обобщение вижте във включването на Иво Никодимов.

КАТАСТРОФАТА НА "ЧЕРНИ ВРЪХ". ДОКЪДЕ СТИГНА РАЗСЛЕДВАНЕТО?

До 7 - 10 дни предстои смяната на ключови фигури в МВР, заяви още Демерджиев. По думите му цели структури в системата са запълвани и създавани, така че да служат на други цели извън опазването на реда.

"Няма да сменя хора, които си изпълняват професионалните задължения. Не ме интересува кой какви пристрастия има извън службата. Ако той си изпълнява задълженията, не ме интересува на кого симпатизира. Досега е имало много случаи в които професионализмът е бил пренебрегван за сметка на политически пристрастия – сменяни са хора, удобни за политическото ръководство", допълни той.

Още разкрития за "полицейския чадър": Георги Семерджиев два пъти е бягал след задържане

В "Денят започва" Демерджиев разкритикува остро работата на прокуратурата. Според него от обвинението се опитват да въздействат на служителите на МВР чрез досъдебни производства срещу тях.

"Почти няма висш служител на МВР, който да няма образувано досъдебно производство, което се използва за натиск. Под страх да не се сдобият с ново, те се съобразяват с прокуратурата", каза Демерджиев.

Според него срещите на главния прокурор Иван Гешев с жители на столичния квартал "Факултета" след инцидента със загиналия таксиметров шофьор са допринесли единствено за засилване на напрежението.

Относно изгорелия автомобил, с който беше причинена тежката катастрофа в Шумен, при която беше убита 22-годишна жена, Демерджиев посочи, че от прокуратурата са забранили на МВР да изнасят данни по случая, а впоследствие МВР е обвинено, че прикрива информация. Според данните от охранителните камери пожарът на автомобила не е възникнал след човешка намеса.

По подобен начин от прокуратурата спрели служители на отдел "Вътрешна сигурност" да арестуват полицаите, придружавали автомобилът, който причини тежката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, с мотива, че ще попречат на разследването, каза Демерджиев. След случилото се на "Околовръстното шосе", от МВР планират още мерки.

"Ще се оборудват всички автомобили с необходимата техника, за да не се налага да ползваме случайни камери в такива случаи, а когато възникне въпрос какво се е случило, да може да се разбере веднага", каза той.

В "Денят започва" Иван Демерджиев заяви още, че би останал да работи в МВР. Дали е готов да работи в редовен кабинет, зависи от състава на партиите и коалициите, които го подкрепят.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Позицията на България за взрива на Кримския мост остава актуална
Демерджиев: Позицията на България за взрива на Кримския мост остава актуална
Путин и Ердоган на среща днес в Казахстан
Путин и Ердоган на среща днес в Казахстан