НОВИНИ

Мажоретният спорт в България набира сили

мажоретки
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 18.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Въпреки че остана в страни от новинарските емисии, през лятото Международният олимпийски комитет призна мажоретките за официален олимпийски спорт.

В САЩ чирлидингът е изключително популярен и почти няма колективен спорт, който да преминава без танците на тези атрактивни момичета. Признанието за спортистките обаче е плод на много дълги години борба.

Все още има няколко стъпки преди мажоретният спорт да дебютира на Олимпийски игри, но първата победа е постигната.

Представителите на този изключително атрактивен спорт се надяват първият олимпийски комплект медали да бъде раздаден през 2028 година в Лос Анджелис (LA28).

България също е на картата.

От известно време в страната ни също организирано се подготвят състезателки, които да мерят сили с най-добрите в различните дисциплини. Влизането в голямото спортно семейство е сбъдната мечта за много млади спортистки по света, а вече и у нас.

Благодарение на едно от Златните момичета по художествена гимнастика Юлия Мумджиева страната вече записа първо престижно класиране. Националният ни отбор по чирлидинг завърши на 8-о място на световното първенство, провело се онлайн, в дисциплината „джаз фрийстайл“. Това бе и дебютът на България в този спорт.

Постижението е историческо и поради факта, че тимът ни имаше само един месец за подготовка под ръководството на треньорите Юлия Мумджиева и Милко Кралски.

Селекцията на състезателките, музиката, хореографията и изработването на съчетанието продължи само 30 дни, за разлика от силната конкуренция.

Следващото голямо състезание, за което отборът ни има амбиции, е световното първенство през април 2022 година в Лос Анджелис (САЩ).

България беше представена на онлайн шампионата на планетата и от девойки (помпони), които завършиха на 19-о място.

Организацията на този спорт в България се осъществява под ръководството на Българския чирлидинг съюз (БЧС).

Със сигурност ще трябва да изчакаме поне още 7 години, за да видим какъв ефект ще има този нов спорт върху олимпийското движение, но едно е сигурно, спортният живот в България и по света стана много по-интересен и атрактивен.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена падна от седмия етаж на сграда в Пловдив и загина
Възрастна жена падна от седмия етаж на сграда в Пловдив и загина
Министър Денков: Зелен сертификат за учителите ще има най-рано след месец
Министър Денков: Зелен сертификат за учителите ще има най-рано след месец