НОВИНИ

Мерки срещу фермите за тролове и печалбите от фалшиви новини предвижда законопроект на ПП-ДБ

Специално внимание е обърнато на разпространението на дезинформация по време на избори

мерки фермите тролове печалбите фалшиви новини предвижда законопроект
bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 12.02.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Промени в Закона за електронните съобщения, насочени към борбата с дезинформацията, предлагат от ПП-ДБ.

С него се въвеждат изрични компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията, посочват от формацията.

Законопроектът задължава, след решение на съда, доставчиците на обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги да спират достъпа до интернет страници, които предлагат съдържание в нарушение на закона и не предприемат мерки да отстранят нарушението.

Оперирането на много голяма онлайн платформа, която се използва от повече от 2 милиона български граждани, да получи статут на стратегическа за страната дейност по закона за ДАНС, предвиждат още промените.

Заложени са мерки за идентифициране на т.нар. "фабрики за тролове" и профили в социалните мрежи с фалшива идентичност. Въвежда се определение за "неавтентичен потребителски профил". Това е профил на потребител, който отговаря на едно от следните условия:

  • не отговаря на реално съществуващо физическо или юридическо лице, като за
    неавтентичен профил не се смятат пародийни профили или профили с артистични
    псевдоними
  • публикува съдържание в резултат на разпореждане на трето лице срещу заплащане или
    като част от трудово правооношение, с изключение на случаите на предоставяне на услуги
    за професионално управление на онлайн присъствие
  • регистриран е и/или се управлява чрез автоматизирани средства.

Предвидени са и мерки срещу монетизирането на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на
търговски съобщения (реклами), разпространението на заблуждаващи реклами на хранителни добавки чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица, чрез рекламни мрежи.

Заложени са и мерки срещу т.нар. клъстери в социалните мрежи, които нарушават Изборния кодекс по време на избори или предизборна кампания.

Социалните мрежи, попадащи в категорията “много големи онлайн платформи”, имат съществено влияние върху общественото мнение, като това подлежи на организирани злоупотреби чрез т.нар. “тролове”, особено в периоди на предизборна кампания, пише в мотивите на законопроекта.

Промените предвиждат, при спазване на ограниченията за прилагане на хармонизираното европейско право, в рамките на предизборна кампания, социалните мрежи, които представляват много големи онлайн платформи, използващи алгоритми за препоръчване на съдържание, да прилагат серия от технически мерки за ограничаване на
фалшивите (“тролски”) профили, действащи координирано.

Предвижда се и координаторът за цифровите услуги (КРС) да получава отчети за прилагането на мерките.

"Изборното законодателство е прерогатив на държавите членки, поради което допълнителните изисквания към много големите онлайн платформи не са в разрез с изискването за хармонизация, а защитата от координирано неавтентично поведение е най-важна именно за провеждането на честни избори" посочват авторите на законопроекта.

Допълват, че така предложената мярка за ограничаване на дезинформационните кампании не засяга свободата на изразяване, тъй като не е прицелена към самото съдържание на дезинформационните кампании, а към механизмите за тяхното провеждане.

"Със законопроекта не се създава задължение общо наблюдение на съдържание, за блокиране или ограничаване на разпространението на профили или на конкретно съдържание именно поради фундаменталната, конституционно гарантирана ценност - свободата на словото", пише още в мотивите на законопроекта.

Промените в Закона за електронните съобщения е публикуван за предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни.

Целия законопроект вижте тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Розовият понеделник" оцвети Дюселдорф (СНИМКИ)
"Розовият понеделник" оцвети Дюселдорф (СНИМКИ)
Шест села в Ардинско са без достъп заради залят след валежи мост
Шест села в Ардинско са без достъп заради залят след валежи мост