НОВИНИ

Месечното отчитане на топломерите е по-изгодно от сезонното в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 22.04.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Месечното отчитане на топломерите се оказа по-изгодно от сезонното за абонатити от региона на Пловдив. Това показват данните за март от фактурите за топлинна енергия и гореща вода на битовите клиенти на ЕВН Топлофикация - Пловдив.

Според дружеството 80% от клиентите вече ползват ежемесечен дистанционен или визуален отчет. Това е позволило разликата на външните температури спрямо февруари и по-малкото потребление през месец март да се усетят директно и в по-ниската средна фактура.

Данните сочат, че средната стойност на фактурите за топлинна енергия и гореща вода на битовите клиенти през март е 73,67 лв. с ДДС спрямо февруари, когато е била 77.86 лв. с ДДС. Средна месечна температура в Пловдив през март 2020 е била +8,9 градуса, а през февруари е била +6,4 градуса.

За клиентите, които все още ползват сезонен отчет на своите уреди тази разлика ще стане видима едва при изравнителните фактури, които традиционно излизат през август, обясняват от Топлофикация.Причината е, че сезонен отчет се извършва само преди и след края на отоплителния сезон, а месечните фактури се изчисляват прогнозно, на база на консумация от минал отоплителен период.

Затова експертите препоръчват ежемесечното визуално или дистанционно отчитане, при което фактурите се съставят на база на ежемесечни показания, а не спрямо минал период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наложиха по 10 000 лв. гаранция на приятелката на Кристиан Николов и на сина на Лъчезар Иванов
Наложиха по 10 000 лв. гаранция на приятелката на Кристиан Николов и на сина на Лъчезар Иванов
Европа продължава да отпуска мерките срещу COVID-19
Европа продължава да отпуска мерките срещу COVID-19