НОВИНИ

Международната федерация по лека атлетика забрани на трансджендъри да се състезават при жените

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:45, 23.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
международната федерация лека атлетика забрани трансджендъри състезават жените
Слушай новината

Международната федерация по лека атлетика взе решение да забрани участието на трансджендъри във всички женски състезания под егидата централата, обяви президентът на IAAF Себастиан Коу.

Британецът обясни решението с желанието на международната федерация да "защити женската категория" в спорта и допълни, че за мнозина доказателствата, че жените транс нямат предимство пред биологичните жени не са достатъчни.

"Съветът реши да изключим от международните женски състезанията атлетите трансджендъри - жени и мъже, които са били мъже в пубертет. Съветът на световната атлетика взе ясни мерки, за да защити женската категория в спорта, ограничавайки участието на атлети, които са трансджендъри или интерсексуални. За мнозина доказателствата, че жените транс нямат предимство пред биологичните жени не са достатъчни. Те искат повече доказателства, преди да вземат решение за включването им в женската категория", заяви Коу, който е двукратен олимпийски шампион в бягането на 1500 метра от Летните олимпийски игри в Москва 1980 и Лос Анджелис 1984.

До този момент правилникът в леката атлетика гласеше, че атлетите трансджендъри, които искат да участват при жените, да поддържат нивото си на тестостерон под прага на 5 наномола на литър в рамките на една година.

Тези изисквания станаха причина и за сериозни полемики около южноафриканката Кастер Семеня, която е олимпийска шампионка на 800 метра от Игрите в Лондон 2012 и Рио Де Жанейро 2016 и в хода на цялата си кариера е известна с прекалено завишените си нива на тестостерон.

През 2019 г. международната федерация по лека атлетика постанови, че състезателки с тестостерон над нивата, които един организъм може сам да произведе няма да имат право да се състезават в бяганията на 400, 800 и 1500 метра.

Семеня оспорва това решение, но загуби делото в Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) и в крайна сметка опита да се състезава на 200 и 5000 метра, но без особени успехи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75% от българите изпитват стрес на работното място
75% от българите изпитват стрес на работното място
Черногорците ще бъдат без своя селекционер край страничната линия срещу България
Черногорците ще бъдат без своя селекционер край страничната линия срещу България