НОВИНИ

Международният съд в Хага нареди на Израел да спре операцията в Рафа

Откриха телата на още трима заложници в Ивицата Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:22, 24.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

В Ивицата Газа бяха открити телата на още трима заложници. Според израелската армия те са били убити в деня на атаката на Хамас на 7 октомври, след което са прехвърлени в анклава. Преди седмица от Газа бяха върнати други трима заложници. В плен остават около 120 души. На този фон Международният съд в Хага нареди на Израел да спре военните си действия в Рафа.

Телата на още трима заложници са открити при съвместна среднощна операция на израелската армия и разузнавателните служби в Джабалия, в Северна Газа, където от дни се водят интензивни боеве. 42-годишният Ханан Яблонка е баща на две деца, убит е на фестивала "Нова".

"Надявам се, че не е страдал", каза Авивит Яблонка, сестра на Ханан.

59-годишният Мишел Низенбаум отивал да вземе 4-годишната си внучка от военна база на границата с Газа, където тя била с баща си. 32-годишният Орион Ернандес Раду, с френско гражданство, е приятел на откритата преди седмица мъртва заложничка Шани Лук, чийто кадри в социалните мрежи трогнаха света. Раду е 43-та жертва за Франция.

"Мъже, жени, деца и бебета са държани от Хамас в истински ад отвъд границата ни с Газа. Няма да спрем да се борим за тяхната свобода. Всяка достойна държава в света би наравила същото", категоричен е контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Международният съд в Хага нареди на Израел да спре незабавно офанзивата си в Рафа, в южната част на Газа. Висшият съд на ООН се обяви още за отварянето на граничния пункт в града, за да може да влиза хуманитарна помощ от Египет и за осигуряването на достъп на разследващи мисии.

"Израел трябва да предостави доклад по всички мерки, предприети в изпълнение на тази заповед, в рамките на месец след издаването ѝ", каза съдия Науаф Салам, Международен съд в Хага.

Решенията на съда са обвързващи, но той не може да наложи принудителното им изпълнение. В понеделник също базираният в Хага Международен наказателен съд поиска издаване на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и трима лидери на Хамас. Израел и САЩ обаче не признават юрисдикцията на съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейското първенство по художествена гимнастика бе открито с красива шоупрограма
Европейското първенство по художествена гимнастика бе открито с красива шоупрограма
Новак Джокович загуби от Томаш Махач на полуфиналите на турнира по тенис в Женева
Новак Джокович загуби от Томаш Махач на полуфиналите на турнира по тенис в Женева